Soții Istrate, despre COVID-19: E un calvar, îți schimbă viziunile despre viață

„A fost un calvar, a fost o situație care, în principiu, schimbă viziunile despre lume, despre viață, existență”. Așa descriu soții Angela și Anatolie Istrate, avocați de profesie, boala COVID-19 prin care au trecut. Soții spun că timp de 33 de zile s-au tratat în spital, fiind internați cu pneumonie bilaterală, iar acum se recuperează acasă. Tratamentul este extenuant și costisitor. Declarațiile au fost făcute într-un interviu online: „Strigăt la rațiune din salonul bolnavilor gravi de COVID-19”, realizat de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui Anatolie Istrate, persoanele care cred că nu se pot infecta greșesc amarnic, deoarece virusul nu alege nici vârsta, nici starea socială. „Am văzut în spital și tineri, și persoane în vârstă, care sufereau la fel”. Bărbatul condamnă comportamentul celor care refuză să poarte măști sau nu păstrează distanța socială. A văzut acest lucru de Hramul Orașului și Ziua Vinului, urmărind, din spital, buletinele de știri la TV. Bărbatul spune că e diferit să auzi despre această boală și să vezi în spital cum oamenii luptă pentru viață.

După o lună de spitalizare, pentru început i s-a prescris tratament acasă pentru 15 zile, iar cheltuielile pentru medicamente se ridică la șase mii de lei. „Virusul care a fost în vară pe timp de căldură a avut un alt comportament. Acesta de acum, pe fundalul răcirii timpului, are o altă rădăcină și, respectiv, alt comportament, este mult mai agresiv”, spune Anatolie Istrate. „Masca, mănușile, dezinfectantul și distanța socială este protecția noastră”, a adăugat bărbatul.

Soția sa, avocata Angela Istrate, a îndemnat să nu uităm de medicii, asistenții medicali care încearcă să salveze vieți omenești „pe fondul aberațiilor din spațiul public” că virusul nu există. „Acest fenomen te distruge și mai mult văzând prin ce trece lumea, prin ce trec cei care încearcă să te ajute și cât de iresponsabili și neglijenți sunt cei care sunt în spațiul public și creează aceste circumstanțe pentru a contacta acest virus pentru oamenii care au responsabilitate”, a adăugat ea.
Angela Istrate îi atenționează pe toți că nu e de glumă cu această infecție. „Oamenii pe care-i vezi pe holul sălii, care merg, peste două ore sunt luați în reanimare și peste nouă zile ți se spune că acest om a decedat. Acest fenomen nu este o glumă, este o chestie foarte serioasă și trebuie evaluată la modul cel mai serios”. Virusul provoacă furtuna citocinică, care afectează toate organele interne, sistemul nervos, vascular, imunitar. Rezultatul acestor atacuri sunt diferite maladii. Medicii le-au comunicat că atât ea, cât și soțul vor mai fi sub tratament 7-8 luni și nu există siguranța unei reabilitări totale.

Avocata crede că autoritățile trebuie să eficientizeze acțiunile de informare și sensibilizare a populației pentru o percepere realistă a acestui virus și consecințelor pe care le provoacă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.