Se pun obstacole în realizarea dreptului la apărare în dosarul „Metalferos”, declarație

Membrilor Asociației Moldovenești de Reciclare și Prelucrare a Metalelor Feroase și Neferoase (AMRPMFN), vizați în dosarul „Metalferos”, li se creează obstacole în realizarea drepturilor lor la apărare, fiind încălcate și principiile fundamentale ale procesului penal. Apărarea este limitată în posibilitatea de a face cunoștință cu materialele cauzei în ordinea și în condițiile stabilite de legislație. Acuzațiile au fost aduse de președintele Asociației, Ion Drăniceru, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Potrivit lui Ion Drăniceru, pe 1 decembrie, procurorul pe caz, Vladislav Căruceru, a emis ordonanța prin care a stabilit în mod unilateral graficul de prezentare a materialelor urmăririi penale spre cunoștință părților. Pentru fiecare persoană învinuită și avocat au fost fixate doar șase zile pentru a face cunoștința cu 259 de volume din dosar. În loc să asigure posibilitatea de a face cunoștință cu materialele cauzei, apărării îi sunt impuse condiții care încalcă în mod flagrant drepturile fundamentale. „Este evident că termenul de șase zile este insuficient pentru a face cunoștință cu materialele cauzei”, spune Ion Drăniceru.

Președintele AMRPMFN dezaprobă și propunerea din ordonanță de a prezenta părților materialele în format electronic, cu condiția prezentării unui suport optic. El a invocat Codul de procedură penală, care prevede că materialele spre documentare se prezintă cusute în dosar, numerotate şi înscrise în borderou. La cererea părților, vor fi prezentate şi corpurile delicte, vor fi reproduse înregistrările audio şi video.

O încălcare este considerat și faptul că s-a decis să nu fie prezentat dosarul în întregime, pentru a face cunoștință cu el, ci doar volume în parte, conform graficului. Ion Drăniceru crede că procurorul pe caz creează artificial astfel de circumstanțe pentru ca apărarea să nu poată beneficia pe deplin de drepturile sale. Ordonanța a fost emisă pe 1 decembrie, iar din 2 decembrie, ora 08.00, deja a început prezentarea materialelor. Potrivit președintelui Asociației, sunt încălcate termenele de comunicare a actelor de procedură, lucru făcut în mod intenționat.

Membrilor Asociației Moldovenești de Reciclare și Prelucrare a Metalelor Feroase și Neferoase li se încriminează că ar fi făcut parte dintr-un grup criminal organizat de ex-liderul democrat, Vladimir Plahotniuc, în anul 2009. Asociația, care colectează metale și le livrează companiei de stat „Metalferos”, este învinuită că a falsificat actele de achiziție, nedeclarând sumele reale ale tranzacțiilor și în acest fel prejudiciind bugetul de stat. Conducerea Asociației pledează nevinovat. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.