Reniță: Un exercițiu democratic a fost compromis. Bolea: Totul este perfect legal

Disensiuni între foștii și actualii deputați la tema scrutinului electoral din municipiul Bălți. Potrivit fostului deputat Iurie Reniță, procesul electoral a fost complet compromis, iar turul doi de scrutin nu mai are nici legitimitate și nici reprezentativitate în fața cetățenilor. De cealaltă parte, deputații PAS spun că excluderea Marinei Tauber din cursă a fost una perfect legală, iar prin acest precedent în Republica Moldova se pun bazele unor procese electorale corecte, unde coruperea alegătorilor nu va mai reprezenta o normalitate, notează IPN.

Fostul deputat Iurie Reniță spune că situația creată în jurul alegerilor locale noi din municipiul Bălți a discreditat complet ideea de democrație participativă în Republica Moldova. Potrivit fostului parlamentar, autoritățile electorale au întârziat cu aplicarea sancțiunilor, iar acest lucru a dus la compromiterea procesului electoral.

„Un exercițiu atât de democratic, cum sunt alegerile, a fost compromis. Apare întrebarea firească în ce măsură aceste alegeri mai au legitimitate? Dacă toți candidații se retrag, vom avea o situație pe cât de tristă, pe atât de penibilă, când nu există nici legitimitate și nici reprezentativitate. S-a reacționat tardiv sub toate aspectele. Se cunoștea foarte bine din perioada preelectorală cine sunt actorii și care este comportamentul lor electoral. Am fost deputatul care a propus amendamentul ce interzicea fundațiilor de caritate să participe la procesul electoral, dar amendamentul a fost blocat. Ar fi cazul ca alegerile să fie reluate”, a spus ex-deputatul Iurie Reniță, în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8.

De cealaltă parte, deputatul PAS, Vladimir Bolea, spune că anunțul candidatului blocului PCRM-PSRM privind boicotarea alegerilor nu împiedică desfășurarea celui de-al doilea tur de scrutin. Potrivit lui Bolea, excluderea Marinei Tauber din cursă reprezintă o dovadă a faptului că CEC a devenit o instituție independentă, care nu mai admite abateri de la legislația electorală.

„Un candidat, atât timp cât s-a aflat legal într-o cursă electorală, are toate șansele, dacă toți candidații se retrag, să ajungă să fie contracandidatul în turul doi al lui Nicolai Grigorișin. Este o premieră în cei 30 de ani de existență ai Republicii Moldova, când un candidat este retras din cursă perfect legal, în baza unor hotărâri de judecată. Putem vorbi despre un început al reformării sistemului electoral, când persoanele care dau mită electorală, nu-și declară banii, este timpul de pus punct la aceste fenomene. Acum procesul electoral nu este ridiculizat cu nimic. Ridiculizat a fost procesul electoral până acum, când se dădeau cutii de bomboane la alegători, sticle de șampanie sau salam”, a spus deputatul PAS, Vladimir Bolea.

Ieri, candidatul blocului PCRM-PSRM, Alexandr Nesterovechi, a anunțat că boicotează cel de-al doilea tur de scrutin din municipiul Bălți ce urmează a fi organizat la 19 decembrie. Astfel, contracandidatul lui Nicolai Grigorișin devine reprezentantul Partidului Patrioții Moldovei, Nicolae Chirilciuc, următorul clasat conform rezultatelor primului tur după Alexandr Nesterovschi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.