PSRM va specula politic reținerea lui Igor Dodon de ziua de naștere a Maiei Sandu, opinii

Reținerea lui Igor Dodon de ziua de naștere a președintelui Maia Sandu este o eroare a procurorilor care-i va determina pe socialiști să speculeze politic acest eveniment. Este opinia președintelui Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, potrivit căruia procurorii trebuie să țină cont de contextul social și politic la luarea unor astfel de decizii. În același timp, reprezentanții PAS spun că reținerea lui Igor Dodon n-a fost coordonată cu guvernarea și că o astfel de abordare ar fi inacceptabilă într-un stat de drept, notează IPN.

Expertul în drept constituțional, Teodor Cârnaț, spune că acțiunile de ieri ale oamenilor legii, privind percheziționarea și reținerea fostului președinte Igor Dodon sunt perfect legale, însă extrem de întârziate.

„Sunt tardive cele patru capete de acuzare. Pentru mine ca jurist este important de ce anul 2022? De ce nu s-a investigat celebrul kuliok în 2019? În Republica Moldova se face justiție în funcție de contextul politic. În Constituție se menționează că reținerea nu poate depăși 72 de ore, ceea ce înseamnă că orice persoană bănuită de săvârșirea unei infracțiuni, organul de urmărire penală este în drept să-o rețină. Reținerea lui Igor Dodon se încadrează perfect în norma constituțională”, a spus Teodor Cârnaț, în cadrul emisiunii „Freedom cu Dorin Galben” de la TV8.

În același timp, președintele Partidului Schimbării spune că reținerea lui Igor Dodon va oferi capital politic Partidului Socialiștilor, întrucât acest caz va fi folosit drept exemplu de justiție selectivă, realizată la indicația partidului de guvernare.

„Partidul Socialiștilor va specula la greu faptul că Dodon a fost reținut de ziua de naștere a Maiei Sandu. Este o gafă regretabilă a procurorilor. Procurorii nu sunt locuitori ai planetei Marte, ei trebuie să-și plaseze acțiunile în context socio-politic. Ei trebuie să aibă grijă să nu creeze pretexte și aluzii că ar fi părtinitori politic. Persoanele care au activat în procuratură când Plahotniuc uzurpa puterea astăzi își continuă activitatea. Într-un context atât de politizat, trebuie să fii extrem de atent”, a spus președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor.

Reprezentanții PAS resping acuzațiile potrivit cărora procurorii ar acționa la indicația politică a guvernării, în Republica Moldova fiind respectat principiul separării puterii în stat.

„Nimeni nu este la curent cu acțiunile procesuale pe care le desfășoară organele de anchetă și este normal să fie așa. Când opoziția spune că aceasta ar fi o intimidare a opoziției de către guvernare, este un fals pentru că aceste acțiuni sunt desfășurate de către procuratură și ele nu se coordonează cu Ministerul Justiției sau cu Parlamentul. Noi nu cunoaștem despre acțiunile procuraturii, ele cu noi nu se coordonează și într-un stat de drept e normal să fie așa”, a spus deputatul PAS, Vasile Grădinaru.

Ieri, ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost reținut pentru 72 de ore. Potrivit procuraturii, în cadrul anchetei sunt cercetate fapte cu privire la îmbogățirea ilicită, corupere pasivă, finanțarea ilegală a partidului și trădarea de Patrie, care au avut loc începând cu anul 2014 până în prezent.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.