PSRM: Candidatura la funcția de premier a fost înaintată și are susținere în continuare

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, afirmă că anterior a fost înaintată o candidatură la funcția de prim-ministru și poziția rămâne aceeași – numirea unui guvern cu funcții depline ar permite gestionarea mai eficientă a pandemiei. Potrivit lui, candidatura a fost înaintată anterior și are susținere în continuare. Însă, dacă vor fi alte candidaturi propuse de partidele parlamentare sau instituția prezidențială, PSRM este gata să le examineze. Igor Dodon a refuzat să comenteze anunțul făcut de Mariana Durleșteanu, precum că își retrage candidatura pentru funcția de premier. Declarațiile au fost făcute după consultările fracțiunii parlamentare PSRM cu președintele Maia Sandu, la care a participat și el, nefiind membru al fracțiunii, transmite IPN.

Politicianul a menționat că, în sfârșit, după trei luni de zile, a avut loc un dialog între liderii politici, pentru a încerca să fie găsite soluții pentru crizele politică, constituțională și epidemiologică. Potrivit lui, să se vorbească despre scenarii politice în condiții de pandemie și când zeci de oameni mor zilnic din cauza COVID-19, ar fi inuman. În opinia sa, cetățenii așteaptă, în primul rând, prioritizarea agendei celor care conduc statul.

„Noi am înaintat o candidatură la funcția de premier și rămân pe poziția că numirea unui guvern cu funcții depline ar putea să facem față pandemiei mai eficient. Candidatura a fost înaintată anterior, are susținerea în continuare. Dacă vor fi alte candidaturi propuse de partidele parlamentare sau instituția prezidențială, suntem gata să le examinăm. Scenarii politice, alegeri parlamentare anticipate ar fi un compromis, ordinare sau anticipate, ar fi un compromis așa cum și l-ar dori și instituția prezidențială și PSRM. Acest parlament trebui resetat”, susține Igor Dodon

Însă, potrivit lui, alegerile evident nu se pot desfășura în lunile aprilie-mai, așa cum și-au dorit unii, însă mai târziu. Igor Dodon afirmă că scrutinul nu poate fi organizat până vor fi vaccinate cel puțin 300-400 de mii de persoane. În caz contrar, nu vede sensul să înceapă campania electorală, pentru că sunt riscuri enorme.

Întrebat despre anunțul făcut de Mariana Durleșteanu, candidat desemnat de majoritatea parlamentară formată din PSRM și platforma Pentru Moldova, din care fac parte și deputații Partidului Șor, Igor Dodon a refuzat să comenteze. Acesta a spus doar că discută cu Mariana Durleșteanu „diferite scenarii, inclusiv politice”, dar nu o să deschidă parantezele. Socialistul a mai spus că în Parlament există majoritate și posibilitatea de a susține un prim-ministru.

Astăzi, 16 martie, președintele Maia Sandu a avut consultări cu deputații din Partidul politic Șor, deputații din grupul parlamentar Pro Moldova, deputații din Partidul Democrat, deputații din Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, dar și cei din Partidul Acțiune și Solidaritate. După consultări, președintele Maia Sandu urmează să facă declarații de presă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.