Pro Moldova: Vom susține un guvern anti-criză

Deputatul Andrian Candu spune că Grupul parlamentar Pro Moldova, pe care îl conduce, va susține un guvern anti-criză. Potrivit lui, deși și Pro Moldova își dorește alegeri parlamentare anticipate, acestea nu pot fi organizate în plină pandemie, pentru că ar semăna cu un genocid. Politicianul afirmă că atât Președinția, cât și Parlamentul, trebuie să găsească soluția ca să fie aprobat un guvern anti-criză care să vină cu o agendă pentru oameni, iar ca urmare a dialogului se vor găsi soluții, și pentru stabilirea datei alegerilor anticipate. Declarațiile au fost făcute după consultările cu președintele Maia Sandu, transmite IPN.

Andrian Candu a declarat pentru presă că în cadrul consultărilor au fost abordate două subiecte și anume criza politică și situația pandemică, inclusiv consecințele acesteia. Potrivit lui, membrii Pro Moldova sunt consecvenți și cred în continuare că alegerile parlamentare anticipate sunt o soluție pentru schimbarea clasei politice, însă la ele trebuie de ajuns odonat, astfel încât țara să nu sufere. Or, este criză pandemică gravă și criză economică, iar în toată această perioadă, țara trebuie guvernată, cu un program bine pus la pus din punct de vedere al măsurilor anti-criză.

Politicianul a menționat că președintelui țării i-a fost enunțată poziția Pro Moldova și anume că sunt necesare discuții, consultări, deoarece doar așa poate fi depășită o criză. Potrivit lui, este nevoie de găsit o soluție pentru aprobarea unui guvern anti-criză – „preferabil cu mai puțină afiliere politică și mai profesionist, cu un program anti-criză, axat pe administrarea crizei pandemice, dar și pe domeniile economie, social, justiție, inclusiv pe modificarea legislației cu privire la alegerile parlamentare”.

Și dacă va fi un astfel de dialog, rezultatul acestuia trebuie să fie o consolidarea forțelor politice pentru crearea unei majorități parlamentare cât mai largi și cu o foaie de parcurs bine elaborată.

Liderul grupului parlamentar a mai spus că tendințele crizei pandemice sunt îngrijorătoare. Starea de urgență trebuie aprobată doar dacă se găsesc soluții pentru societate. Or, sunt necesare compensații pentru mediul de afaceri, soluții pentru învățământul online etc. Potrivit lui, toate acestea trebuie să fie generate de un guvern anti-criză și o majoritate parlamentară care să-și asume această responsabilitate.

Andrian Candu a declarată că înțelege poziția președintelui legată de anticipate. Dar să mergi la alegeri în plină pandemie, fără a găsi soluție pentru oameni – seamănă a genocid.

Astăzi, 16 martie, președintele are programate consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare referitor la situația politică curentă. Maia Sandu a avut consultări cu deputații din Partidul politic Șor. De asemenea, urmează consultări cu deputații din Partidul Democrat (ora 11.00) și deputații din Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (13.00). Cu deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate, șefa statului urmează să aibă consultări începând cu ora 14.00, iar cu parlamentarii din Partidul Socialiștilor – la ora 15.00. După consultări, președintele Maia Sandu va face declarații de presă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.