logo

 „Vocea Poporului” amână acțiunea de protest planificată pentru 15 martie


https://ipn.md/ro/vocea-poporului-amana-actiunea-de-protest-planificata-pentru-15-martie-7967_1072160.html

Reprezentanții Consiliului organizatoric al Mișcării Civice „Vocea Poporului” amână acțiunea de protest planificată pentru 15 martie, în legătură cu situația legată de noul tip de coronavirus. Într-o conferință de presă la IPN, Andrei Baștovoi, unul dintre reprezentanții Mișcării, s-a adresat susținătorilor să trateze cu maximă seriozitate toate recomandările autoritățile în legătură cu noul tip de coronavirus. O nouă dată a acțiunii de protest va fi anunțată ulterior.

Potrivit lui Andrei Baștovoi, se dorește implicarea în cadrul acestei Mișcări a mai multor personalități care să se pronunțe asupra problemelor existente în țară. Mișcarea nu va avea un lider sau vreo structură ierarhică, iar în privința formei de organizare juridică se va decide ulterior. Formarea unui partid politic se exclude.

Andrei Baștovoi crede că societatea civilă trebuie să se consolideze pentru a trage la răspundere politicienii care țin cont doar de propriile ambiții și interese și nu se interesează de problemele cetățenilor. „Și în reprezentanții opoziției oamenii au avut încredere, însă ei au lăsat mâinile în jos și nu fac decât să strige în Parlament”. Andrei Baștovoi a vorbit și despre vectorul extern al Republicii Moldova, menționând că vectorul european are un rol extrem de important. „Noi înțelegem că acesta este vectorul nostru, pentru că noi suntem în Europa, noi suntem de sorginte europeană și nimeni nu poate să ne schimbe”.

Un alt membru al Mișcării, profesorul Alexandru Arseni, a spus că multe organizații obștești s-au mobilizat să participe la acțiunea din 15 martie, însă deocamdată aceasta nu poate avea loc. Una dintre problemele care urma să fie abordată ține de aspectul economic. „Un exemplu, poate banal: un gospodar a cărui vacă dă la mulsoare 20 de litri de lapte gras și în fiecare an aduce un vițeluș, va păstra această vacă și va ști cum să gestioneze aceste venit în continuare. Nu va vinde această vacă. Și în Republica Moldova avem o comparație respectivă cu „Metalferos” – o ramură a industriei, care aduce foarte mult în buget. Și ce face actuala guvernare? Vrea să o vândă”, a spus profesorul. Oamenii nu trebuie să permită „această pseudo-privatizare, care este de fapt un jaf”, în opinia sa.

Ion Eșanu, student, medic rezident, a declarat că nu trebuie să se facă panică în contextul coronavirusului. „Acest virus a existat și mult mai înainte. Organismul uman vine după o perioadă de iarnă, în care imunitatea este scăzută, este avitaminoză. Luăm în considerație că iarna aceasta nu am avut temperaturi scăzute care să distrugă virușii”, susține Ion Eșanu. În opinia sa, ar trebui să fie luate măsuri de imunizare a societății, în special a copiilor și a vârstnicilor.