logo

Viorel Cibotaru: Moldova trebuie să încheie un acord de apărare cu România


https://ipn.md/ro/viorel-cibotaru-moldova-trebuie-sa-incheie-un-acord-de-7965_1086295.html

Republica Moldova nu poate să-și asigure gradul necesar de apărare, apelând la principiul neutralității. „Au fost declarații ale conducerii NATO și declarații militare și politice ale României (în 2014, n.r.) că, în cazul unui atac al Federației Ruse asupra Republicii Moldova, ei nu se vor implica în acțiuni militare. Au fost declarații oficiale. Și lucrul acesta nu poate să nu te pună pe gânduri. Cât costă neutralitatea? De aceea, în ultimul timp eu propun încheierea unui acord cu România cu privire la apărarea reciprocă. Asta ar fi o garanție pentru securitatea și apărarea Republicii Moldova”. Declarația a fost făcută de fostul ministru al apărării, Viorel Cibotaru, în dialog cu reporterul IPN.

La remarca reporterului IPN că „România, în calitate de stat membru al NATO, și-a delegat o parte din suveranitate Bruxelles-ului, iar un stat membru nu poate să se angajeze în probleme de securitate dincolo de spațiul NATO, pentru că aceasta ar implica toate statele membre al Alianței”, Viorel Cibotaru a invocat precedentul Turciei. „Există (un asemenea acord, n.r.) între membrul NATO Turcia și Azerbaidjan. Mai mult decât atât, în baza acelui acord au fost organizate acțiuni de reîntoarcere a părții Azerbaidjanului (care era controlată de Armenia, n.r.). Eu categoric n-aș fi vrut să văd acest acord (dintre Republica Moldova și România, n.r.) în aceeași dimensiune. Începând cu președintele Voronin și următoarele guvernări, inclusiv actuala, în persoana Maiei Sandu, au reconfirmat că Republica Moldova niciodată nu va recurge la instrumente militare pentru procesul de reintegrare. Și aceasta este important. Dar riscurile sunt atât de multele, atât de neașteptate, inclusiv cu caracter militar. Noi suntem într-o zonă foarte vulnerabilă din acest punct de vedere. Pe mine mai puțin mă interesează cum trebuie făcut. Dacă este o problemă teoretică, legislativă, hai s-o rezolvăm. Ca rezultat, noi trebuie să avem o garanție în plus a securității cetățeanului Republicii Moldova”, a menționat Viorel Cibotaru

Fostul ministru al Apărării a specificat că principiul neutralității, consfințit în Constituția Republicii Moldova, nu este respectat. „Republica Moldova nu are absolut nimic cu neutralitatea. Nici cu cultura neutralității, nici cu comportamentul unui stat neutru clasic, cum ar fi, de exemplu, Elveția. În general, aproape că nu mai există astăzi state neutre, în afară de Elveția, care este doar simbolic neutră. Gradul de angajare a Elveției în activitățile Alianței Nord-Atlantice, prin Programul Parteneriatul pentru Pace și prin politica de securitate și afaceri externe a UE, este așa de mare, încât cu greu putem vorbi că Elveția este un stat neutru. Dar Elveția, elvețienii, înțeleg neutralitatea ca neimplicare în conflictele militare”, a explicat Viorel Cibotaru.

În Republica Moldova neutralitatea este înțeleasă într-o cheie specifică. „La noi însă se impune o înțelegere univocă, care este susținută și formulată de către Federația Rusă, în viziunea căreia Republica Moldova poate să nu-și dezvolte relațiile cu Federația Rusă, dar în nici un caz nu trebuie să-și dezvolte relațiile cu Alianța Nord-Atlantică și cu UE”, a remarcat Viorel Cibotaru.