logo

Spînu despre majorarea tarifului la gazele naturale: vom veni cu subvenții


https://ipn.md/public/index.php/ro/spinu-despre-majorarea-tarifului-la-gazele-naturale-vom-veni-7966_1084823.html

Guvernul va subvenționa majorarea tarifelor la gazele naturale, în special, pentru categoriile vulnerabile ale populației. Asigurările vin din partea vicepremierului Andrei Spînu, care recunoaște că tariful la căldură în acest an va fi mai mare, majorarea fiind determinată de creșterea prețului la gaz la nivel internațional. Spînu spune că până la sfârșitul lunii octombrie fie va fi prelungit actualul contract cu Gazprom, fie va fi semnat un nou contract, notează IPN.

Vicepremierul Andrei Spînu spune că negocierile între MoldovaGaz și Gazprom sunt în toi. Potrivit oficialului, deși prețul la gaz va fi unul mai mare față de anul trecut, oricum va fi unul avantajos pentru Republica Moldova, în contextual exploziei prețului la gaz la nivel mondial.

„Formula oricum este cea mai avantajoasă pentru Moldova în contextul internațional în care ne aflăm. Prețul la gaz la bursele internaționale depășește acum valoarea de 1000 de dolari. Noi am solicitat prelungirea contractului cu cel puțin un an de zile pe formula veche de calculare a prețului. Formula veche, din perspectiva noastră, este una avantajoasă, în contextul în care prețul la nivel internațional crește într-un ritm nemaiîntâlnit. N-am mai avut așa situație când prețul la gaz a crescut de 4 sau chiar 5 ori. Pentru că n-a existat o finalitate pe aceste discuții, s-a decis prelungirea cu o lună, pe formula din trimestrul trei. Avem o lună la dispoziție, timp în care vor continua discuțiile”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Vicepremierul Spînu spune că statul va interveni cu ajutoare pentru perioada rece a anului, pentru a se asigură că toți cetățenii vor fi capabili să-și achite facturile.

„Guvernul va veni cu un pachet de subvenții. Și pachetul va fi unul mai generos pentru cei mai vulnerabili. Cei care au un consum mai mare, credem noi că au și venituri mai mari și-și permit aceste majorări. Pentru cei vulnerabili, vom veni cu un ajutor în factură, precum a făcut și România, care a venit cu o subvenționare direct în factură”, a spus Spînu.

Andrei Spînu a menționat că în timpul negocierilor cu Gazprom este analizată și problema datoriei istorice a MoldovaGaz față de Gazprom, care a atins cifra de 450 de milioane de dolari. Potrivit contractului cu Gazprom prelungit cu o lună, prețul de achiziție a gazului pentru luna octombrie este de 790 de dolari mia de metri cubi.