logo

Războiul din vecinătate: cronica IPN de ieri până azi, 29 iunie


https://ipn.md/ro/razboiul-din-vecinatate-cronica-ipn-de-ieri-pana-azi-7978_1090733.html

Cineva visează să ...ucidă în Moldova?

Rusia nu a renunțat la planurile de a ocupa sudul Ucrainei și, apoi, Moldova, a declarat Dmitri Pletenciuk, ofițer de presă din administrația orașului Nikolaev: „Înțelegem de ce (rușii) au nevoie de tot sudul Ucrainei. motivul principal al atacurilor rușilor asupra orașelor noastre din sud este blocarea economică și accesul la porturile maritime ale Ucrainei.

Și, bineînțeles, ei visează la un coridor de uscat către Transnistria nerecunoscută cu ocuparea ulterioară a Moldovei”.

HIMARS înseamnă „coșmar” în rusă

Departamentul de Apărare al SUA a apreciat mult realizările armatei ucrainene, care cu forțe mici ripostează efectiv armatei ruse. Despre aceasta a declarat un înalt oficial al Pentagonului: „Din punct de vedere militar, numărul mic de ucraineni care i-a ținut timp îndelungat pe ruși la Severodonețk este „ceea ce în viitor vom studia cu toții”. Performanțele armatei pe câmpul de luptă, care dispune de forțe mai mici, mărturisește despre priceperea și determinarea ostașilor.

Cât privește furnizarea armelor americane către Ucraina, oficialul a spus că în curând vor fi trimise în Ucraina încă patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS.

Kremlinul nu luptă cu Ucraina, SUA sau NATO, ci cu toată lumea civilizată

La finalul summitului G7 premierul italian Mario Draghi a declarat că „momentul adevărului” în problema deblocării cerealelor ucrainene este aproape: „Secretarul general al ONU a spus că suntem aproape de momentul adevărului în privința deblocării grâului ucrainean.

„În această problemă, „există o veste bună”, a adăugat el. Rusia a acceptat că Ucraina, Turcia și ONU se pot implica în deblocarea cerealelor din porturile ucrainene, a spus Draghi. Acum toată lumea așteaptă un „da” final al Kremlinului care poate veni „foarte curând”.

Premierul britanic Boris Johnson nu crede în eventualitatea unui război între Marea Britanie și Rusia. "Nu cred că se va ajunge la asta. <...> Putin și Kremlinul vor încerca să extindă conflictul și să spună că acesta este ceva între NATO și Rusia. Dar deloc nu e așa. Vorbim despre o invadare a unei țări independente, suverane, despre Occident și toți prietenii Ucrainei care îi oferă sprijinul de care are nevoie pentru a se proteja".

Potrivit premierului britanic, liderii G7 au fost de acord să „ofere ucrainenilor puterea strategică de care au nevoie pentru a încerca să schimbe situația”.

Pentru Franța, Rusia nu e un stat-terorist

Președinte francez Emmanuel Macron a spus că țările G7 sunt de acord cu necesitatea de a furniza Ucrainei arme pentru apărare, dar nu pentru atacarea teritoriului rus: „Toți aliații aderă la aceeași linie - furnizăm arme, echipamente, muniție pentru a-i ajuta pe ucraineni să se apere. Să apere teritoriul lor și să nu atace un alt teritoriu”. Comentând apelurile Kievului de a declara Federația Rusă sponsor al terorismului, Macron a spus că Franța nu împărtășește o astfel de metodologie: „În ceea ce privește problema calificării drept sponsor al terorismului, vreau să fiu înțeles corect. Franța nu împărtășește o astfel de metodologie, pentru că ne străduim mereu să ne ghidăm după o abordare juridică.”

Au în vedere că pot trimite rachete în capitalele lumii

În ajunul summit-ului NATO de la Madrid, Roscosmos a publicat imagini din satelit ale locului summit-ului și alte „centre de luare a deciziilor din Occident”, scrie presa ucraineană.

Media rusă a scris că aceasta are loc în momentul când reprezentanții celor 30 de țări ale alianței, precum și partenerii și candidații, care îi „sprijină pe naționaliștii ucraineni” se ocupă de conceptul strategic până în 2030. Fotografiile arată Casa Albă și Pentagonul din Washington, Centrul de Congrese IFEMA din Madrid, unde are loc summit-ul, Ministerul Britanic al Apărării, Reichstagul și Cancelaria Federală din Berlin, precum și Champs Elysees Elysees din Paris.

Ucraina exportă în Europa aceea ce Moldova cumpără de la RAO EAS

Exporturile comerciale de energie electrică din Ucraina către Europa vor începe pe 30 iunie, a declarat ministrul ucrainean al energiei Herman Galușcenko: „Mai  întâi se va exporta un volumul inițial de 100 MW, care va crește treptat, în condițiile unor evaluări lunare a impactului de către ENTSO-E. După implementarea măsurilor tehnice suplimentare, capacitatea de vânzare a energiei electrice în străinătate poate crește la 4-5 GW”.

Civili printre prizonierii de război?

Andrei Kartapolov, șef de comitet în Duma de Stat, a declarat că unii dintre soldații ucraineni capturați se află acum în Federația Rusă, fiind anchetați. Potrivit acestuia, „toate persoanele care se predau sunt verificate în vederea implicării în posibile crime de război, și dacă aceasta nu se dovedește, li se oferă două opțiuni: fie să adopte cetățenia rusă, fie să-și aștepte rândul pentru un schimb”.

Președintele „parlamentului” așa-zisei „LPR” Denis Miroshnichenko a admis că luptătorii ucraineni de la întreprinderea Azot din Severodonețk, care s-au predat, ar putea fi schimbați.

În regiunea Nikolaev a avut loc un schimb de prizonieri. Potrivit deputatului Fiodor Venislavski, 14 prizonieri de război ruși au fost schimbați pe17 ucraineni. Acesta a fost al 13-lea schimb de prizonieri de război între Ucraina și Rusia. Potrivit surselor ucrainene, printre cei eliberați din captivitatea rusă se numără un militar, iar restul sunt civili răpiți din diferite orașe. Trei persoane au fost returnate de pe teritoriul Federației Ruse. Din cei 17 ucraineni, cinci sunt răniți.

Kremlinul va merge până nu va fi oprit

Mihail Poltoranin, fost viceprim-ministru rus și apropiat al fostului președinte Boris Elțin, consideră că Rusia, dacă va reuși în Ucraina, va putea merge cu război în alte țări, iar acest lucru ar trebui să fie înțeles de liderii europeni care încearcă să impună ca Ucraina să fie conciliantă în cadrul negocierilor. "[Președintele Federației Ruse Vladimir] Putin poate ataca [alte țări]. De ce are nevoie de Marea Neagră? Pentru că dincolo e Georgia, Bulgaria, Moldova și România", a sugerat Poltoranin.

În opinia sa, Rusia încearcă să-și extindă influența asupra țărilor pe care crede că le poate cuceri. „Vreau să spun pentru Macron și alți lideri europeni. Pentru tipii care o fac pe tandea-mandea... Dacă se apucă să înduplece Ucraina să se predea, mafia de la Kremlin va merge mai departe", este convins Poltoranin.