logo

PDM îndeamnă socialiștii să renunțe la proiectele periculoase pentru țară


https://ipn.md/public/index.php/ro/pdm-indeamna-socialistii-sa-renunte-la-proiectele-periculoase-pentru-7965_1078120.html

Partidul Democrat consideră că proiectele Partidului Socialiștilor, care vizează statutul limbii ruse și scoaterea Serviciului de Informații și Securitate de sub controlul președintelui, deși sunt profund abuzive și periculoase, sunt „fumigene” menite să distragă atenția de la „jocurile de pe sub masă”. Într-o conferință de presă, președintele PDM, Pavel Filip, a declarat că formațiunea va susține eforturile președintelui ales în contracararea destabilizării situației din țară și „șmecheriilor puse la cale de unii actori politici”, transmite IPN.

Potrivit lui Pavel Filip, inițiativa PSRM de a scoate Serviciul de Informații și Securitate de sub controlul președintelui este, cel puțin, copilărească. „Știți, ca un copil care a pierdut jocul, vrea să plece, dar își ia și jucăriile cu sine. Legea e lege pentru toți și nu poate fi croită în funcție de conjunctura politică și interesele personale. Am văzut poziția și apelul președintelui ales. PDM se solidarizează cu cetățenii care nu acceptă abuzuri și care vor altfel de politică – corectă și transparentă”, spune democratul.

Democrații fac apel către fracțiunea PSRM să retragă acest proiect din procedură parlamentară, dar și proiectele cu privire la statul limbii ruse și cel de modificare a Codului Serviciilor Media Audiovizuale.

„Pe fundalul crizei, PDM consideră că cele trei proiecte legate de statutul limbii ruse, propaganda rusească și prescripțiile medicale în limba rusă sunt doar o fumigenă disperată cu care guvernarea încearcă să distragă atenția de la lipsa paturilor din spirale, insuficiența medicilor, economia slabă și numărul enorm de infectări”, a notat Pavel Filip.

Potrivit lui, socialiștii și noii lor parteneri, Partidul Șor, pregătesc un atac dur la adresa suveranității țării și acoperirea schemelor ascunse în politica bugetar-fiscal. Or, aceste documente au fost promovate în grabă, fără a fi consultate cu întreaga societate. PDM consideră că acest proiect, dar și proiectul bugetului de stat conțin elemente dubioase. PDM nu va susține votarea în grabă a acestor proiecte.

Într-o altă conferință de presă, deputatul Pro Moldova, Andrian Candu, a declarat că va cere în plenul Parlamentului retragerea proiectelor PSRM cu privire la statul limbii ruse și cel de modificare a Codului Serviciilor Media Audiovizuale. Potrivit lui, azi în legislativ se intenționează să se discute subiecte care divizează societatea, să pună oamenii unii împotriva altora sau să ridice subiecte geopolitice. În paralel, se vine cu o politică-fiscală care va introduce măsuri ce pot duce la majorarea prețurilor la produsele alimentare.