logo

La Mereni, Cimişlia, ploile au înnămolit drumurile, grădinile şi beciurile oamenilor


https://ipn.md/public/index.php/ro/la-mereni-cimislia-ploile-au-innamolit-drumurile-gradinile-si-7967_1082413.html

În satul Mereni, din componența comunei Albina, raionul Cimișlia, ploile au inundat drumurile, grădinile şi beciurile oamenilor. Contactată de IPN, primarul localităţii, Mariana Plahivîi, a declarat că situaţia este gravă. Comisia locală pentru situaţii excepţionale a evaluat pagubele, iar rapoartele vor fi duse la Cimişlia, unde va fi convocată Comisia raională.

„Noi am evaluat pagubele, dar nu ştiu cum am putea să le înlăturăm. În Mereni problema e cu canalul de scurgere a apelor, care e adiacentul drumului raional. Şi anul trecut, când au fost ploi mari, a fost problema dată. Eu am demersuri scrise la Comisia pentru situaţii excepţionale, Consiliul raional, Ministerul Agriculturii… Noi, cu sursele noastre, e greu să curăţăm aceste canale de scurgere. Dacă s-ar curăţa, nu ar fi problema aşa de mare”, a regretat Mariana Plahivîi.

Primarul a precizat că sunt vechi canalele de scurgere. Nu au fost curățate la timp pentru a evita înnămolirea satului. „E vorba de 2 km de canal care trebuie curăţat de urgenţă. Sunt spălate şi terenurile agricole. În Mereni apa stă la suprafaţă. Dacă s-ar curăţa canalul, nu s-ar înnămoli nici terenurile. Mereni-ul este un loc drept şi sunt beciuri care sunt mai adânci ca nivel, şi ele respectiv s-au înnămolit”, a mai spus Mariana Plahivîi.