Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a anunțat despre rezolvarea faimoasei probleme enunțată de ilustrul matematician francez Henri Poincaré (1854-1912) – Problema Centrului și a Focarului, asupra căreia au meditat mai bine de un secol mari matematicieni ai lumii. UTM arată într-un comunicat că problema a fost soluționată la Chișinău și are o rezolvare algebrică. Cei doi protagoniști care au reușit să o rezolve sunt profesorul universitar, doctor habilitat în științe fizico-matematice Mihail Popa, și tânărul profesor de la UTM, conferențiarul universitar, doctor în științe matematice, Victor Pricop.
Cei doi savanți au pregătit pentru tipar monografia „The Center and Focus Problem: Algebraic Solutions and Hypotheses”, care va fi tipărită în Marea Britanie. În această lucrare cei doi matematicieni moldoveni primii în lume au demonstrat că Problema lui Poincaré poate fi rezolvată.
Anterior problemei respective i-au fost consacrate mii de lucrări în diverse centre științifice ale lumii – Franța, Rusia, Belarus, China, Marea Britanie, Canada, SUA și altele. În Republica Moldova numărul acestora se apropie de 100. Mihail Popa este fondator al școlii științifice Algebrele Lie și Sisteme Diferențiale.
În investigațiile sale i s-a alăturat și discipolul său, Victor Pricop, actualmente profesor în cadrul Departamentului Matematică a Universității Tehnice a Moldovei.
Lucrarea finalizată de Mihail Popa și Victor Pricop a fost tradusă în limba engleză și prezentată la câteva edituri din străinătate. Cele mai bune condiții au fost propuse de Editura Taylor & Francis Group, cu sediul în Marea Britanie, cu o istorie de peste 200 de ani, specializată în publicarea literaturii și revistelor științifice, având 8 oficii în lume, inclusiv trei în SUA. Monografia „The Center and Focus Problem. Algebraic Solutions and Hypotheses”, expertizată pagină cu pagină, capitol cu capitol, a fost recunoscută ca o lucrare științifică originală și semnată pentru tipar.
În prezentarea de pe coperta lucrării se menționează: „Monografia abordează o veche și importantă problemă a teoriei calitative a ecuațiilor diferențiale, numită „Problema Centrului și a Focarului”. Ea reflectă realizările obținute de autori în ultimele decenii. Un rezultat esențial îl constituie Soluționarea Problemei lui Poincaré. Sunt date estimările superioare ale numărului de mărimi Poincaré-Lyapunov algebric independente, ce participă la soluționarea Problemei Centrului și a Focarului – rezultat care nu a fost cunoscut până acum”.