logo

Centrul Național de Tehnologii Spațiale de la UTM a prezentat nanosatelitul „TUMnanoSAT”


https://ipn.md/ro/centrul-national-de-tehnologii-spatiale-de-la-utm-a-7967_1087948.html

Specialiștii de la Centrul Național de Tehnologii Spațiale de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) au elaborat nanosatelitul „TUMnanoSAT”. Acesta urmează să fie transmis către Agenția Spațială Japoneză JAXA, care va asigura transportarea acestuia în SUA pentru a fi ulterior lansat în spațiu de către nava cosmică a companiei SpaceX, se arată într-un comunicat de presă al universității, transmite IPN.

„Suntem capabili să dezvoltăm tehnologii, iar Ministerul Economiei intenționează să acorde suport și să direcționeze resurse în domeniul inovației și tehnologiei pentru a conecta mediul științific cu dezvoltarea economică”, a declarat Sergiu Gaibu, ministru al economiei, la conferința de prezentare a satelitului.

Este un proiect cu impact major în îmbunătățirea calității studiilor de inginerie bazate pe tehnologii spațiale moderne, atragerea tinerilor  în dezvoltarea și consolidarea cercetării științifice în domeniul explorării spațiului și a integrării Republicii Moldova în comunitatea țărilor care dezvoltă tehnologii spațiale, a remarcat rectorul UTM, Viorel Bostan. „Totul s-a născut dintr-un vis și astăzi acest vis a devenit realitate. UTM va fructifica în continuare aceste aspirații, contribuind la crearea unei platforme moderne pentru dezvoltarea tehnologiilor spațiale”, a adăugat rectorul.

„TUMnanoSAT” a fost proiectat, construit și testat din iulie 2019 până în octombrie 2021 în cadrul programului de Stat „Elaborarea şi lansarea seriei de nanosateliţi cu misiuni de cercetare de pe Staţia Spaţială Internaţională, monitorizarea, postoperarea lor şi promovarea tehnologiilor spaţiale”. Academicianul Ion Bostan a subliniat că ritmul alert de dezvoltare a sectorului spațial la nivel mondial va avea negreșit un impact fenomenal și asupra obiectivului strategic al Republicii Moldova, iar perseverența și pasiunea pentru cercetare a UTM-iștilor vor contribui la crearea unui context favorabil pentru energia, talentul și inovațiile din sectorul spațial.

Nanosatelitul „TUMnanoSAT” reprezintă un cub cu muchia de 10 cm și masa de 1,150 kg. Acesta va avea misiuni educaționale și de cercetare. El va permite testarea senzorilor subsistemului pentru determinarea atitudinii satelitului (magnetometre, micro-giroscoape, senzori solari) pentru optimizarea algoritmilor de control a atitudinii, dezvoltarea unui subsistem eficient de comunicare „satelit – stație terestră”, testarea sistemului de alimentare cu energie solară pentru obținerea modurilor optime de distribuție a energiei acumulate, studierea funcționalității și comportamentului nanosenzorilor în condițiile spațiului virtual, testarea fiabilității componentelor electronice în condițiile radiației spațiale.