logo

Ce riscă șoferii care refuză testarea la alcoolemie


https://ipn.md/ro/ce-risca-soferii-care-refuza-testarea-la-alcoolemie-7967_1079072.html

Conducătorii auto care refuză testarea alcoolscopică sau examenul medical pentru stabilirea stării de ebrietate sunt cercetați penal, iar într-un final riscă să rămână fără permis de conducere.

Potrivit Codului Penal, refuzul, împotrivirea sau eschivarea conducătorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopică, de la examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate și a naturii ei sau de la recoltarea probelor biologice în cadrul acestui examen medical se pedepsește cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 200 la 240 de ore, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Contactată de IPN, Natalia Golovco, ofițer de presă al Inspectoratului Național de Securitate Publică, a menționat că, pe parcursul anului trecut, au fost înregistrate 745 de cazuri de refuz. În privința acestor șoferi se pronunță instanța de judecată. INSP nu deține o statistică în acest sens.

„Șoferii pot fi supuși testării acoolscopice în cadrul operațiunilor speciale, cum ar fi de exemplu: „Nopți Albe”, cât și în cazurile verificărilor de rutină. De asemenea, aceste testări, pentru verificarea stării de ebrietate, se efectuează în cazul producerii accidentelor rutiere. Dacă nu sunt de acord să fie testați cu aparatul Drager, șoferii pot opta pentru recoltarea probelor biologice. Conducătorii auto trebuie să respecte prevederile Regulamentului Circulației Rutiere și să nu consume alcool, iar la necesitate să nu se eschiveze de la testarea alcoolscopică”, a menționat Natalia Golovco.

Prin stare de ebrietate alcoolică cu grad minim se înțelege starea persoanei care are concentrația de alcool în sânge de la 0,3 până la 0,5 g/l sau concentrația vaporilor de alcool în aerul expirat de la 0,15 până la 0,3 mg/l. Prin stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat se înțelege starea persoanei care are concentrația de alcool în sânge de la 0,5 g/l și mai mult sau concentrația vaporilor de alcool în aerul expirat de la 0,3 mg/l și mai mult.