Prețul gazului rusesc pentru Moldova ar putea crește la 500-600 de dolari, surse TASS

Prețul gazului rusesc pentru Republica Moldova, în baza noului contract cu Gazprom, ar putea crește la 500-600 de dolari pentru 1000 de metri cubi. Informația a fost oferită pentru TASS de o sursă apropiată negocierilor. Noul contract prevede și plata datoriei istorice pentru gazele livrate Republicii Moldova în anii precedenți, transmite IPN.

Sursa citată a precizat că, din 2021, în perioada caldă a anului prețul gazului se calculează pe baza valorii de piață, atunci când cererea scade odată cu costul gazului. Iar în perioada rece a anului, prețul este legat de situația pe piața de motorină și păcură, fapt care a permis țării să economisească semnificativ. Dacă anterior schema se aplica pentru întreaga cantitate de gaze, în noile condiții, în primul și în al patrulea trimestru al anului, Moldova va cumpăra 70% din volumele de gaze la prețul legat de prețul petrolului, iar restul – la valoarea de piață. În al doilea și al treilea trimestru, prețul pentru 30% din volumele de gaze va fi legat de prețul petrolului, iar restul – de prețurile de piață.

Sursa mai relatează că Moldova, în baza noului contract cu Gazprom, care a fost încheiat pentru o perioadă de cinci ani, s-a angajat să plătească datoria istorică pentru gazele livrate în ultimii ani. Datoria, inclusiv taxa de penalizare, se ridică la  700 de milioane de dolari, iar Republica Moldova a insistat asupra unui audit a acestei datorii.

Potrivit celor raportate anterior de reprezentantul oficial al Gazpromului, Serghei Kuprianov, datoria este de 433 de milioane de dolari. Însă, ținând cont de întârzierea plăților, suma se ridică la 709 milioane de dolari.

Aseară, 29 octombrie, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a scris pe pagina sa de Facebook că la Sankt Petersburg s-au încheiat negocierile între delegația Republicii Moldova și Gazprom. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare. În baza înțelegerii, urmează să fie prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom și Moldovagaz, utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie. În octombrie, Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, prin intermediul companiei Energocom, la prețuri de piață.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.