Ploile puternice și grindina au făcut prăpăd la Șoldănești

Ploile puternice cu grindină au afectat zeci de hectare de culturi agricole în mai multe localități din țară. La Șoldănești apa a fost și de jumătate de metru, iar grindina a ajuns la câțiva centimetri.

Președintele raionului Șoldănești, Nicolae Mîndru, a declarat pentru IPN că cel mai mult au fost afectați agenții economici din satele Pohoarna și Cotiujenii Mari. Viitura a distrus culturile agricole de pe câmpuri. Parțial și livezile din cele două localități au fost distruse de grindină. Informații despre locuințe sau imobile sociale afectate nu sunt.Contactat de IPN, șeful adjunct al Direcției agricultură și alimentație, Gheorghe Storoja, a menționat că, potrivit primelor estimări, este vorba despre o suprafață de circa 500 de hectare de floarea-soarelui și circa 200 de hectare de porumb. Au fost afectate și suprafețe cu grâu, rapiță. Pe majoritatea porțiunilor, procesul agricol trebuie reluat. Este necesar ca pământul să fie din nou cultivat, culturile trebuie reînsămânțate, iar aceste procese implică noi cheltuieli pentru agricultori.

Gheorghe Storoja a menționat că, pe lângă suprafețele mari afectate, există și altele mai mici, de circa unu-trei hectare de porumb, grâu etc. Și deși aparent acestea par a fi mici, pentru un agricultor, ele sunt imense, pentru că omul așteaptă să se hrănească din ele un an întreg.

Responsabilul a mai spus că ploaia de ieri a fost scurtă, însă foarte puternică, formând șuvoaie de jumătate de metru. În satul Pohoarna este stație antigrindină și au fost lansate șase rachete. Dacă nu ar fi fost lansate, consecințele erau cu mult mai grave. Oamenii au povestit că grindina căzută putea fi strânsă cu lopata.Toată informația despre prejudicii urmează să fie colectată de către reprezentanții Consiliului raional și cei ai Comisiei raionale pentru situații excepționale, iar ulterior va fi transmisă Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ploile puternice au afectat o parte din culturile agricole și din raioanele Soroca, Telenești și Edineț. Comisiile pentru situații excepționale urmează să estimeze prejudiciile materiale înregistrate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.