Plata pensiilor din Moldova în străinătate

În aprilie, Casa Națională de Asigurări Sociale a efectuat transferuri pentru toate tipurile de prestaţii sociale, inclusiv pentru pensiile plătite în străinătate, în valoare de 1,277 mln lei, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, instituţia menționează că, în baza prevederilor acordurilor internaționale de securitate socială semnate de Republica Moldova cu România, Bulgaria, Portugalia, Polonia, Cehia, Ungaria, Luxemburg, Regatul Belgiei, Lituania, Austria, Estonia și Germania, din momentul intrării lor în vigoare până în aprilie, CNAS a stabilit 824 de pensii.

270 de pensii, cele mai multe la număr, au fost stabilite și transferate pentru cetățenii domiciliați în România. 217 pensii, inclusiv pentru limita de vârstă, dizabilitate și de urmaș, au fost stabilite și transmise spre plată în Republica Federală Germania, în baza acordului care a intrat în vigoare la 1 martie 2019.

Având în vedere evoluția situației epidemiologice internaționale determinată de răspândirea coronavirusului, Casa Națională de Asigurări Sociale împreună cu reprezentanții instituțiilor omoloage din statele cu care sunt semnate acorduri de securitate socială ai decis că beneficiarii de pensii pot prezenta în adresa CNAS Certificate de viață confirmate de autoritățile legale (instituțiile competente) de pe teritoriul statului de domiciliu prin orice modalitate acceptabilă pentru pensionar – scrisoare, posta electronica sau fax.

CNAS va aplica metode simplificate și eficiente de confirmare a Certificatelor de viață pentru beneficiarii de pensii din partea altor state în vederea evitării întreruperii procesului de plată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.