Pericol excepțional de incendiu și scurgere scăzută în râuri

Meteorologii au emis cod galben, fiind prognozat pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural. Avertizarea este valabilă în perioada 25 iunie - 1 iulie. De asemenea, de astăzi este în vigoare avertizarea hidrologică cod portocaliu emisă în legătură cu scurgerea scăzută în bazinul râului Prut, transmite IPN.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat precizează că avertizare cod portocaliu este emisă pentru perioada 24 și 30 iunie în legătură cu lipsa precipitațiilor și a temperaturilor ridicate. În bazinul râului Prut se atestă scurgerea scăzută a apei cu 20-23% din valorile medii multianuale, iar în râurile mici ale Republicii Moldova se atestă scurgerea scăzută a apei cu 10-25% din valorile medii multianuale cu excepția afluenților de stânga al râului Nistru.

Agenților economici și populației li se cere să consume rațional resursele de apă. Totodată, în contextul pericolul excepțional de incendiu, populația este îndemnată să nu folosească focul în păduri, parcuri și spații forestiere. În condiții de umiditate redusă, vânt și temperaturi ridicate, orice sursă de aprindere scăpată de sub control poate provoca incendii de proporții.

În cazul în care sunt observate focare de ardere, oamenii trebuie să sune la numărul de urgență 112 pentru ca echipele de intervenție să poată lichida incendiile în faze inițiale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.