PDM optează pentru un guvern funcțional, după care alegeri anticipate

Partidul Democrat propune ca pe platforma a patru partide parlamentare: PDM, PAS, Platforma DA și PSRM, să se poată identifica o garnitură guvernamentală cu un prim-ministru. Acesta, timp de o lună, să vină cu mai multe proiecte de lege în Parlament, pe care legislativul  își asumă responsabilitatea să le voteze. În următoarele trei luni, Parlamentul nu se întrunește în ședință, astfel, oferind posibilitatea constituțională de dizolvare a Parlamentului. Ulterior, să urmeze două luni de perioadă electorală și alegeri anticipate.

„În cel mai bun caz, am putea să ne încadrăm în șase luni de zile până la alegerile parlamentare anticipate cu un guvern funcțional, cu asistența externă deblocată și cu procesul de vaccinare bine organizat și eficient [...]Va fi o crimă să fie pornită campania electorală cu 50% din populație vaccinată”, a adăugat Pavel Filip într-un briefing de presă după întrevederea cu președintele Maia Sandu.

Potrivit PDM, există câteva direcții prioritare. Prima ține de gestionarea corectă a crizei pandemice. Pavel Filip crede că societatea are nevoie de o mână ferm, care să administreze lucrurile în țară în această perioadă. E nevoie de impunerea unei stări de urgență, iar poliția și militarii să asigure respectarea restricțiilor impuse de guvern.

PDM propune un moratoriu pe cheltuieli neesențiale și centralizarea administrării finanțelor publice. Un plan clar de ajutorare a businessului și a oamenilor. În același timp, e necesară elaborarea unei strategii foarte clare de vaccinare, cu un soft de programare și lanț logistic de aprovizionare cu vaccin. E necesară cel puțin dublarea capacităților de testare, prin atragerea laboratoarelor private și atragerea voluntarilor în sistemul medical, sanitari sau șoferi de ambulanță.

O altă prioritate este deblocarea asistenței externe. Potrivit lui Pavel Filip, șase miliarde de lei înseamnă acoperirea a o parte din deficitul bugetar aprobat. „Dacă nu este deblocată asistența externă, vom avea mai mult de un buget auster”.

Altă prioritate ține de pregătirea corectă pentru alegeri libere și corecte. Și anume, PDM notează că e nevoie de modificarea Codului Electoral, așa ca concetățenii de peste hotare să poată vota două zile. Toate pot fi rezolvate când există un guvern funcțional, spune Pavel Filip.

Potrivit liderului democrat, dacă nu se iau în calcul propunerile PDM, alternativa ar fi un Guvern Dodon-Șor, în frunte cu Mariana Durleșteanu, sau Guvernul Ciocoi în demisie să stea până în anul 2023. „ Acum mingea este pe teritoriul Maiei Sandu”, a spus declarat Pavel Filip.

Astăzi, 16 martie, președintele are programate consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare referitor la situația politică curentă. Maia Sandu a avut consultări cu deputații din Partidul Politic Șor și cei din Pro Moldova. De asemenea, urmează consultări cu deputații din Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (13.00), cu deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate (ora 14.00), iar cu parlamentarii din Partidul Socialiștilor – la ora 15.00. După consultări, președintele Maia Sandu va face declarații de presă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.