Ombudsmanul, îngrijorat de modul în care au fost votate proiectele în ședința Parlamentului

Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, își exprimă îngrijorarea în legătură cu modul în care au fost votate, pe 3 decembrie, în ședința plenară a Parlamentului, unele proiecte de legi importante. Or, potrivit ombudsmanului, proiectele cu impact crucial asupra drepturilor și libertăților omului au fost votate prin ignorarea regulilor procedurale interne, a principiilor transparenței, bunei guvernări și cu îngrădirea posibilității opoziției de a se implica în procesul legislativ, transmite IPN.

Ombudsmanul menționează că, potrivit Constituției, Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului şi unica autoritate legislativă a statului. Pornind de la această prevedere constituțională, consideră inadmisibilă neglijarea normelor și principiilor democratice de legiferare și de adoptare a unor legi de un larg interes public, împiedicarea participării opoziției parlamentare la luarea unor decizii de importanță decisivă pentru cetățeni.

Mihail Cotorobai subliniază că statele membre ale Consiliului Europei și-au asumat angajamentul de a depune eforturi pentru a elabora standarde și practici comune care vizează promovarea unei democrații parlamentare libere și pluraliste și a mijloacelor pentru punerea lor în aplicare în parlamentele naționale. Avocatul poporului amintește de regulile stabilite de Comisia de la Veneția privitor la colaborarea majorității parlamentare cu partidele de opoziție din legislativ, care presupun consolidarea unui cadrul de parametri și garanții cu privire la interacțiunea dintre majoritate și opoziție.

„În absența unor astfel de garanții pentru opoziție, democrația constituțională se poate transforma într-un regim autoritar. Pentru a evita o astfel de degenerare, pe lângă regulile Constituției și legislației, ar trebui respectate principiile pluralismului, cooperării și procesului decizional eficient care sunt esențiale pentru o democrație constituțională”, notează ombudsmanul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.