Moldovagaz solicită o nouă majorare a tarifului la gaz

SA „Moldovagaz” solicită o nouă majorare a tarifului la gazele naturale. Într-un demers depus la ANRE, furnizorul cere aprobarea unui tarif de 23 de lei și 57 de bani, fără TVA, pentru un metru cub de gaze naturale consumate, transmite IPN.

Potrivit furnizorului, ajustarea prețurilor reglementate este determinată de majorarea semnificativă a costului de import al gazelor naturale procurate, precum și de generarea devierilor tarifare negative esențiale și, totodată, întru respectarea prevederilor dispoziției in 4 martie 2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale.

„Moldovagaz” precizează că prețurile reglementate aprobate din 1 iunie generează pierderi rezultate ca diferență dintre TVA din importarea gazelor naturale și cel încasat de la consumatori. „Este de menționat că din cauza lipsei surselor financiare suficiente, SA „Moldovagaz” a generat acumularea datoriilor față de bugetul de stat, la data de 20 iunie 2022, pe perioada aprilie-mai în valoare de 117,0 milioane de lei, aferente achitării TVA din importul gazelor naturale”, se arată în demers.

Din iunie, tariful la gazul natural pentru consumatorii finali s-a majorat până la 18 lei și 61 bani pentru un metru cub, cu TVA. Aceasta după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a dat curs parțial cererii de majorare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.