Moldovagaz a propus ANRE majorarea tarifului pentru consumul de gaze naturale

Moldovagaz a propus majorarea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali: de la 9,227 lei la 13,418 lei pentru un metru cub. Propunerea se conține într-o cerere înaintată Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se propune să fie ridicat de la 10,196 lei la 14,437 lei pentru un metru cub (fără TVA), de presiune medie – de la 8,586 lei la 12,827 lei pentru un metru cub și de presiune înaltă – de la 8,268 lei la 12,509  lei pentru un metru cub.

În cazul rețelelor de transport gaze, tariful urmează să fie crescut de la 7,771 lei la 11,987 lei pentru un metru cub în punctele de intrare și de la 8,059 lei la 12,296 lei în punctele de ieșire.

„Principalul factor care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor este creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție. Această decizie este în strictă conformitate cu legislația, ea va permite să fie acoperit integral prețul de achiziție și astfel se va asigura executarea condițiilor contractuale de plată față de furnizorul de gaze naturale”, precizează sursa citată.

Moldovagaz propune ca tarifele noi să intre în vigoare retroactiv, începând cu data de 1 ianuarie 2022. Tariful pentru gazele naturale la prețuri reglementate se aprobă de ANRE într-o ședință deschisă.

Actualmente consumatorii casnici achită 10,2 lei pentru un metru cub de gaze, fără TVA 8%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.