Mobiasbanca - OTP Group raportează o creștere a portofoliilor de credite și depozite cu 4% și dublarea rentabilității capitalului

Mobiasbanca - OTP Group S.A., a patra bancă sistemică din sectorul bancar, anunță rezultatele financiare înregistrate pe trimestrul I din 2021, raportând o creștere al portofoliului de credite de 4%. Creșterea s-a bazat pe activitățile promoționale, fiind susținute de ofertele avantajoase, diversificarea canalelor de vânzare și cote de piață în creștere.

Rezultatele comerciale și financiare ale Mobiasbanca - OTP Group în primul trimestru al anului, nu au  cunoscut o revigorare acentuată în condițiile pandemiei și reflectă sezonalitatea caracteristică sectorului bancar. Trimestrul întâi a fost influențat de cererea scăzută pentru împrumuturi din partea persoanelor fizice, dar stimulată de ofertele promoționale pentru credite de consum și cele ipotecare.

Activitatea de creditare a fost mai  dinamică în segmentul persoanelor juridice, datorită necesarului de finanțare în sectorul agricol, inclusiv în cel corporativ, clienții cărora au finalizat cu succes proiectele începute la finele anului 2020.

Depozitele au o dinamică constantă de creștere datorită ofertelor speciale, în particular pentru depozitele în valuta națională.


Lansarea soluțiilor digitale - Internet Banking și Mobile Banking, la începului anului, vor aduce o creștere de tranzacții și depozite procesate la distanță, ceea ce va impacta direct îmbunătățirea calității serviciilor băncii.

László Diósi, CEO Mobiasbanca – OTP Group, a comentat: „Suntem mulțumiți de creșterea din primul trimestru, bazată pe activitățile desfășurate pentru mai multe linii de produse. Suntem încrezători în creșterea noastră viitoare care va fi alimentată de capacități digitale îmbunătățite ce vor spori numărul de  servicii și operațiuni online, determinând creșterea satisfacției clienților în interacțiunea cu banca”.

Rezultatele financiare pentru trimestrul I din 2021 față de 31.12.2020 sunt:

Bilanț stabil cu rata de adecvare a capitalului de 20.04% (-1.36 p.p.)

Activele totale s-au menținut la același nivel, fără deviații semnificative (-0.2p.p.).

Contribuția echilibrată ale ambelor segmente de clienți la portofoliului de credite a generat o creștere de 4% a activității de creditare, care este mai mare decât cre
șterea medie pe sistemul bancar de 2% pe parcursul trimestrului I al anului 2021 față de 31 decembrie 2020.  Totodată, a fost menținută cota de piață pe segmentul Persoane Fizice, iar cota de piață în segmentul Persoane Juridice pe piața de
creditare a crescut la 15.3% față de 14.7% la sfârșitul anului 2020.

Portofoliul de depozite este în creștere cu 4% pe segmentul Persoane Fizice, menținându-și cota de piață de 12,6% înregistrată la 31.12.2020. Depozitele atrase de la persoanele juridice au înregistrat o scădere de -14%, dar s-a reușit menținerea cotei de piață de 17% vs. 17.6 la sfârșitul anului 2020.

Rentabilitatea activelor (ROA) și a capitalului (ROE) aproape s-au dublat față de sfârșitul anului 2020, atingând cotele de 2.0% (1.04% la 31.12.2020) și respectiv 14.5% (7.4% la 31.12.2020).

Indicatorul cost/venit a atins valoarea de 48.9%, fiind la nivelul estimat.

Nivelul de lichiditate a fost menținut în condițiile politicii monetare actuale. Banca dispune de active lichide în moneda locală în proporție de  42.88%, cu o ușoară scădere față de 2020 (44.44%). Surplusul de lichidități disponibile sunt plasate în titluri de stat și obligațiuni BNM.


Venitul net bancar - a înregistrat o descreștere nesemnificativă de 0.7% față de aceeași perioadă a anului precedent, fiind determinat, în mare parte, de diminuarea a două categorii de venituri, impactate de sezonalitate și volatilitate pe piața FOREX.  Totodată, veniturile nete din dobânzi au crescut cu 2.4%

În primul trimestru al anului, Mobiasbanca a continuat proiectele de dezvoltare și transformare digitală,  implicarea socială și susținerea sectorului medical, măsurile de protecție și securitate a angajaților și clienților săi.


_______

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.