Mikhailo Podoleak despre centrala nucleară de la Zaporojie: trebuie să fim pregătiți de orice

Centrala nucleară de la Zaporojie prezintă un risc enorm, pentru că rușii aflați acolo sunt foarte slab pregătiți și nu conștientizează pericolul pe care-l generează. O spune consilierul președintelui Zelensky, Mikhailo Podoleak. Potrivit oficialului, atât Ucraina, cât și Republica Moldova trebuie să fie pregătite pentru orice scenariu, întrucât Rusia depozitează muniții pe teritoriul centralei, neînțelegând că acest loc nu este destinat luptelor, notează IPN.

Consilierul prezidențial Mikhailo Podoleak a calificat drept corectă retorica din ultimele zile a președintelui Zelensky care cere țărilor occidentale să interzică accesul pe teritoriul lor a cetățenilor ruși. Mihail Podoleak spune că este inadmisibil ca populația Rusiei să nu fie taxată pentru indiferența cu care tratează acest război.

„Ne confruntăm cu un război de amploarea celui de-al doilea război mondial, iar 80% din populația Rusiei se comportă de parcă trăim vremuri obișnuite. Noi plătim cu prețul vieții, voi plătiți pentru acest război, Europa plătește pentru acest război cu înrăutățirea calității vieții, iar populația Rusiei se comportă firesc, merge în vacanțe și povestește cât de măreață e Rusia. Poate ar trebui ca aceste 80% din populația Rusiei să stea izolată ca ulterior să-i adreseze lui Putin întrebarea de ce suferă?”, a spus Mikhailo Podoleak în cadrul unui interviu la postul public de televiziune Moldova 1.

În același timp, consilierul prezidențial a calificat drept extrem de periculoasă situația creată în jurul centralei nucleare de la Zaporojie. Centrala se află în mâinile unor oameni nepregătiți, care nu înțeleg că ar putea genera o catastrofă nucleară, spune Podoleak. Consilierul președintelui Zelensky spune că atât timp cât centrala se află sub controlul rușilor, atât Ucraina, cât și Republica Moldova trebuie să fie pregătite pentru cel mai sumbru scenariu.

„În ultimele două săptămâni are loc minarea teritoriului centralei nucleare de la Zaporojie, pe teritoriul centralei este adusă tehnică militară grea, acolo are loc depozitarea munițiilor. În plus, de pe teritoriul centralei nucleare au loc împușcături în direcția orașului Nikopol. La cea mai mare centrală nucleară din Europa, aflată acum sub control rus, nu există oameni pregătiți, sunt oameni care nu știu ce este periculos și ce nu. Rusia interzice inspectarea centralei de către experți ucraineni care știu foarte bine cum funcționează această centrală. Nivelul intelectual al membrilor armatei ruse este foarte redus, sunt oameni slab pregătiți, oameni care nu înțeleg ce riscuri generează prin acțiunile lor, ei nu înțeleg ce-i asta fizică nucleară. Mă bucur că Guvernul de la Chișinău înțelege toate riscurile și amenințările. Noi la fel, pregătim oamenii. Noi înțelegem că Rusia cu cât mai mult suferă eșec pe câmpul de luptă cu atât mai mult lovește populația civilă. Din acest motiv, este firesc să ne pregătim pentru orice”, a mai spus oficialul ucrainean.

Acum două zile, România a donat Republicii Moldova un lot de peste un milion de pastile de iodură de potasiu. Pastilele urmează a fi repartizate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică centrelor de sănătate publică din țară la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.