Mariana Durleșteanu își retrage candidatura: „Nu sunt păpușa nimănui”

Mariana Durleșteanu, propusă de Partidului Socialiștilor la funcția de premier, își retrage candidatura. Durleșteanu spune că nu își poate permite ca numele și reputația sa să fie folosite „pentru reglări de conturi între clanurile politice” și că a acceptat nominalizarea doar din dorința de a contribui la depășirea crizelor și a mișca țara înainte. Anunțul a fost făcut de Mariana Durleșteanu într-o postare pe Facebook, transmite IPN.

„Mă retrag acum, însă promit că nu plec din viața publică, iar experiența amară din ultimele luni m-au determinat să mă implic și mai mult în viitor în viața țării, să îmi ajut cetățenii, să lupt pentru ei. Vreau sa cred și sper puternic că în viitoarele alegeri anticipate va fi loc pentru o nouă clasă politică, cu o veritabilă fibră morală, iar toate vor permite să transformăm spre bine țara, să aducem mai multă Europă acasă. Eu contez pe solidaritatea specifică nouă, moldovenilor, și promit să mă implic plenar a face schimbarea pentru care mi-am dat votul”, a scris Mariana Durleșteanu.

Potrivit fostei ministre, discuțiile despre înaintarea candidaturii sale la funcția de premier au confirmat încă o dată amploarea crizei morale în care se află politicul moldovenesc, dar cel mai grav, iresponsabilitatea în gestionarea crizelor și folosirea tragediei umane în scopuri politice. „Trebuie să recunoaștem, astăzi Moldova nu are parte de o guvernare în interesul cetățeanului. Reiterez „nu sunt păpușa nimănui”, așa cum unii din clasa politică încearcă să manipuleze. Am acceptat această provocare pentru că nu sunt indiferentă față de situația gravă din țară, am acceptat fiindcă am obosit să observ cum cetățenii sunt capturați de către politicienii certați cu morala”, a mai scris Mariana Durleșteanu.

Pe 11 februarie, premierul desemnat de președinte, Natalia Gavrilița, nu a obținut niciun vot în plenul Parlamentului, eșuând astfel prima tentativă de învestire a Guvernului. În aceeași ședință, PSRM a anunțat în plen crearea unei majorități parlamentare, care o propune la funcția de premier pe Mariana Durleșteanu, fost ministru al finanțelor. Tot atunci, președintele Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, decret declarat ulterior neconstituțional.

PSRM a reiterat că rămâne ferm pe poziția de a susține un guvern în frunte cu Mariana Durleșteanu, dar este gata să discute și alte soluții propuse de celelalte fracțiuni parlamentare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE