Maia Sandu: Guvernul nu spune prețul la gaz pentru a nu prejudicia următoarele licitații

Guvernul oferă o informație de ordin general cu privire la prețul de achiziție a gazului din surse alternative pentru a nu prejudicia următoarele licitații și pentru a păstra în continuare posibilitatea ca următoarele oferte să fie mai avantajoase. „Se oferă această informație generală, aproximativă, doar pentru a nu prejudicia următoarele licitații și pentru a păstra în continuare această posibilitate când următoarele oferte să fie mai ieftine decât ceea ce, să zicem, a plătit Guvernul sau Energocom ieri”, a explicat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă susținute după ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocată în legătură cu situația privind securitatea energetică a Republicii Moldova, transmite IPN.

Întrebată de ce Guvernul nu vrea să ne spună care este prețul de achiziție a gazului din surse alternative, în condițiile în care Compania de stat Energocom cumpără gaz din bani publici, respectiv fiind rugată să aprecieze cât de transparent e modul în care este cheltuit banul public, șefa statului a răspuns: „Guvernul a explicat acest lucru. Și pot să repet și eu aici explicația. Guvernul a spus că prețurile de achiziții sunt prețuri de piață și dumneavoastră puteți să verificați care sunt prețurile de piață. De ce nu spune cifra exactă? N-o spune pentru că Guvernul continuă să facă achiziții și în momentul în care ar anunța prețul câștigător astăzi, toți cei care vin cu oferta mâine sau poimâine, se vor orienta la acest preț și nu vor veni cu o ofertă mai mică. Pentru următoarele săptămâni, pentru a nu provoca situația când se oprește prețul la un nivel și nu vin oferte mai mici, mai ieftine, Guvernul va continua să spună că e preț de piață”.

Maia Sandu a specificat, că „ după ce se schimbă prețul de piață în câteva săptămâni, Guvernul va putea să dea exact toată informația: ce cantitate a cumpărat și la ce preț”.

În ședința de ieri a Parlamentului, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au cerut audierea premierului Natalia Gavrilița, de la care  au vrut să afle de la premier la ce preț sunt procurate gazele naturale din surse alternative. Solicitarea nu a acumulat numărul necesar de voturi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE