Ion Dron: Ministerul Justiției și ASP refuză să înregistreze Partidul PONA

Liderul grupului politic „Pentru Oameni, Natură și Animale” (PONA), Ion Dron, susține că Ministerul Justiției și Agenția Servicii Publice refuză să înregistreze partidul politic cu același nume, blocând astfel procesul democratic în Republica Moldova.

Într-o conferință de presă la IPN, Ion Dron a relatat că, în luna februarie 2018, grupul PONA, în număr de șapte persoane a depus la Ministerul Justiției o cerere pentru înregistrarea partidului. În luna aprilie a aceluiași an, Ministerul Justiției a refuzat înregistrarea pe motiv că nu a fost prezentată lista celor patru mii de semnatari și lista celor cel puțin 18 organizații teritoriale din raionale.

Pentru că, spune Ion Dron, din punctul său de vedere acele prevederi din legea partidelor erau neconstituționale și în contrasens cu art.11 din Convenția Europeană, a atacat acea decizie în instanțele de judecată naționale. Pe 25 februarie anul curent, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a declarat că pragul de patru mii de semnături și principiul de formare a partidelor pe criterii administrativ teritoriale sunt neconstituționale.

În baza acestei decizii, la 24 iunie, Curtea de Apel a admis înregistrarea Partidului Politic Pentru Oameni, Natură și Animale. Pe 9 iulie, la cele două instituții,  Ministerul Justiției și Agenția Servicii Publice, a fost depusă o cerere pentru executarea hotărârii instanței de judecată. La aproape o lună de la depunerea cererii (termenul legal fiind de 15 zile), Agenția Servicii Publice a venit cu un răspuns prin care spune că nu poate înregistra partidul pe motiv că dosarul depus la Ministerul Justiției nu a fost transmis la ASP.

„Astăzi Ministerul Justiției ne spune că nu putem transmite dosarul partidului dumneavoastră către Agenția Servicii Publice fiindcă nu-l putem găsi. Nu poate fi găsit dosarul depus de către dumneavoastră în luna februarie 2018. Iată decizia de refuz de înregistrare este, dar dosarul nu este. Noi avem toate argumentele să bănuim că Ministerul Justiției minte”, a declarant Ion Dron.

Deciziile Curții de Apel sunt executorii, dar sunt cu drept de recurs. Ministerul Justiției și ASP au depus recurs. Întrucât transmiterea dosarului mai durează, au decis să nu  execute această decizie a instanței de judecată privind înregistrarea partidului, spune Ion Dron.

Potrivit liderului grupului politic PONA, din surse de încredere cunoaște că „oameni din partea aparatului președintelui țării fac cărări bătute spre Curtea Supremă de Justiție” ca să obțină decizia de suspendare a hotărârii de înregistrare a PONA.

Ion Dron a făcut un apel către Ministerul Justiției să întreprindă acțiuni pe acest caz.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.