Înregistrarea vaccinului Sputnik V s-a făcut pentru comercializarea la privat, declarație

Consilierul prezidențial Ala Nemerenco, fostă ministră a sănătății, susține că înregistrarea, la Agenția Medicamentului, a vaccinului Sputnik V s-a făcut pentru că „un lot de câteva sute de mii de doze de această marcă așteaptă să primească autorizația de import pentru ca să fie introdus în țară și să fie comercializat doar prin instituții private și doar contra plată”, transmite IPN.

Ala Nemerenco a menționat că „anumite posturi TV și platforme lor de troli au bătut cum au putut zilele astea în vaccinul donat de România – că e așa, că nu e așa, că medicii refuză să se vaccineze”. „Chiar și unii deputați aveau trase la indigou aceleași declarații ca și sursele lor media, care nu consolidează populația în jurul eforturilor de vaccinare ale autorităților, dar care o dezbină și dezinformează. Întrebarea mea este – de ce deputații care orchestrează aceste dezinformări nu au făcut și nu fac niciun efort să aducă o donație de vaccin măcar echivalentă celei din România? Deși s-ar putea și mai mult. Ei fac doar ședințe și dau indicații”, a declarat consiliera într-o postare pe Facebook.

Potrivit ei, deși în 2020, „au avut propriul Guvern în mâinile lor și nu au făcut nimic ca să asigure țara cu vaccin”. „Noroc de COVAX cu ale lui 20%. Și asta în timp ce toate țările, prin lunile septembrie-noiembrie 2020, deja semnau contracte pentru a avea asigurat vaccinul”, mai spune Ala Nemerenco.

Contactată de IPN, Ninel Revenco, coordonatoare a Programului național de imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, a declarat că există decizia Comitetului național consultativ de experți în domeniul imunizărilor –în țară să fie aduse vaccinuri aprobate și autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente și Organizația Mondială a Sănătății. Dat fiind că Agenția Medicamentului din Moldova a decis autorizarea vaccinului Sputnik V, probabil a avut argumente, despre care însă Ninel Revenco spune că nu cunoaște.

Cât despre posibilitatea comercializării vaccinului în instituțiile medicale private, coordonatoare a Programului național de imunizări a spus că este prematur de discutat despre aceasta. În opinia sa, vaccinurile trebuie să fie asigurate gratuit.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.