Președintele PAS, Igor Grosu, este înaintat de Maia Sandu la funcția de premier

Președintele Maia Sandu a luat act de decizia Marianei Durleșteanu de a-și retrage candidatura de la funcția de prim-ministru. Având în vedere că nu există acum un candidat care să fie susținut de o majoritate formalizată, a decis să-l înainteze pe Igor Grosu, președintele PAS, la funcția de premier. Declarațiile au fost făcute într-un briefing de presă, după discuțiile cu fracțiunile parlamentare, transmite IPN.

Președintele i-a cerut lui Igor Grosu să pregătească programul de guvernare, să formeze o echipă cu care să meargă în Parlament. Tot atunci așteaptă și care va fi reacția partidelor.

Maia Sandu a mai spus că la consultările cu partidele, care au avut loc pe parcursul zilei, a discutat despre poziția pe care o au, nu și despre retragerea Marianei Durleșteanu, despre care susține că a aflat după încheierea discuțiilor.

Șefa statului speră că, în săptămânile care urmează, vor fi reduse cazurile de îmbolnăvire cu COVID-19 și se va reuși organizarea alegerilor parlamentare în vară „pentru a scăpa și de corupție, nu doar de COVID”.

Pe 11 februarie, premierul desemnat de președinte, Natalia Gavrilița, nu a obținut niciun vot în plenul Parlamentului, eșuând astfel prima tentativă de învestire a Guvernului. În aceeași ședință, PSRM a anunțat în plen crearea unei majorități parlamentare, care o propune la funcția de premier pe Mariana Durleșteanu, fost ministru al finanțelor. Tot atunci, președintele Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, decret declarat ulterior neconstituțional. Dacă eșuează și a doua tentativă de învestire a Guvernului, Parlamentul este dizolvat și se stabilesc alegeri parlamentare anticipate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.