Igor Boțan: Amendamentele la Codul Audiovizualului ale PAS ar putea duce la divizarea societății

Cu referire la inițiativa de a modifica câteva articole din Codul Audiovizualului, expertul Igor Boțan a atras atenția asupra pericolelor ce pot apărea. „Asta face ca societatea să fie divizată. Unii susțin: Da, mergem în baza voinței politice, pentru că PAS are un mandat popular. Iar cei care sunt mai experimentați spun: până la voi au fost alte guvernări, cu intenții bune, dar am văzut că intențiile bune întotdeauna se izbesc de un perete în care nu mai faci o breșă ca să ajungem la normalitate. Noi nu putem ști dacă ei vor reuși. Și mai este un aspect psihologic: Noi știm că până acum cei numiți de către Parlament, Guvern și așa mai departe în Republica Moldova practic întotdeauna își exprimă sentimentul de gratitudine pentru cei care i-au numit. Acest lucru s-a observat întotdeauna. Și noi nu avem nicio certitudine că de acum înainte, cu bunele intenții ale PAS-ului, nu vom avea aceeași situație: cei care vor fi numiți, vor avea acest sentiment de gratitudine pentru guvernarea PAS, că a modificat legislația – în baza modificării legislației au fost întrerupte mandatele celor în funcții, care nu au fost duse până la capăt, și de aceea noii funcționari desemnați trebuie să aibă un sentiment de gratitudine”, a menționat expertul Igor Boțan în carul dezbaterii publică a IPN la tema „Revenirea Teleradio-Moldova sub control parlamentar: plusuri și minusuri, beneficii și riscuri”.
 
Igor Boțan a explicat: „Se face un pas înapoi pentru ca ulterior să se poată avansa rapid în normalitate. Numai că există mari semne de întrebare. Nu există absolut nicio certitudine că acest pas înapoi nu va fi veșnic. Noi vedem atitudinea cetățenilor, a experților față de toate reformele pe care le începe actuala guvernare. Atitudinea poate fi exprimată în felul următor: dacă ei au un mandat proaspăt de la popor și au voință politică, atâta timp cât nu încalcă Constituția, sunt legiuitori, pot să aplice această voință politică pentru a aranja lucrurile într-o nouă albie. Marea problemă este că nu știm, dacă vor reuși sau nu. Fiindcă dacă ei reușesc, toată lumea va uita de compromisurile care s-au făcut. Toată lumea va aplauda. Iar dacă nu vor reuși, atunci lucrurile devin foarte proaste, mai proaste decât cele pe care le-au moștenit. Dacă lucrurile vor eșua, ei vor fi cei vinovați pentru precedentele proaste pe care le-au creat. Și aici suntem în situația să spunem că nu prea avem motive să credem că vor reuși”, a spus expertul.

Potrivit lui, problema legată de Codul Serviciilor Media Audiovizuale ține de faptul că „actuala guvernare a PAS pune accentul pe controlul parlamentar pentru instituțiile care folosesc bani publici. Modificările la lege au ca miză schimbarea managementului Companiei Teleradio-Moldova. Nu mai este Consiliul Audiovizualului cel care organizează un concurs pentru desemnarea directorului general – a Comitetului managerial. Această schimbare vine în albia a ceea ce partidul de guvernământ PAS ne-a anunțat: renunță la concursuri, pentru că în Republica Moldova avem o situație anormală. Concursurile vor reveni după ce va trece o perioadă, potrivit lor, după ce Moldova va intra în normalitate. Adică după ce organul legislativ prin modificarea legilor va face un fel de audit în limitele împuternicirilor referitoare la controlul parlamentar. Aceasta este logica lor, pe care o aplică practic la toate instituțiile publice, de reglementare ș.a.. Teleradio Moldova și Consiliul Audiovizualului nu fac excepție de la această abordare. Potrivit guvernării, legea actuală e bună, dar trebuie fortificat controlul parlamentar pentru că este vorba de bani publici. Iar odată cu încetățenirea normalității s-ar putea ca ei, dacă înțeleg eu corect, să renunțe la controlul care poate conduce, în urma prezentării rapoartelor, la demiterea conducătorului instituției respective”, a menționat Igor Boțan.

Dezbaterea publică la tema „Revenirea Teleradio-Moldova sub control parlamentar: plusuri și minusuri, beneficii și riscuri”, este ediția 210 a ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, proiect susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.