Experții nu au decis dacă Filarmonica va fi renovată sau restabilită, director

Experții încă nu s-au pronunțat dacă Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” va fi restabilită, renovată sau reconstruită. În prezent au loc lucrări de cercetare și se realizează un caiet de sarcini. Administrația Filarmonicii spune că își dorește un sediu nou, performant, utilat, mobilat, acustic foarte bine gândit. Deocamdată, se merge pe formula că acea clădire, cu coloane din față să se păstreze, fiindcă ea practic nu a fost afectată, iar lângă ea să fie ridicată o clădire nouă.

„Vreau să vă zic că experții încă nu s-au pronunțat că se va păstra un perete, vorbesc de acesta dinspre strada Varlaam, sau nu. Și în funcție de asta, se va anunța acest concurs pentru proiecte. Dacă se păstrează acest perete, înseamnă că va fi reconstrucție, dacă nu – va fi construirea din talpă, cum s-ar zice, a sediului de bază al Filarmonicii. Suntem și noi în așteptare, specialiștii lucrează, dar să vedem ce va urma”, a declarat Svetlana Bivol, directoarea generală a Filarmonicii, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Potrivit directoarei, formula de a păstra clădirea cu coloane din față nu este rea. Oricum acea bucată, construită de Voițehovski la începutul anilor ’60, este cumva reprezentativă. Totuși Svetlana Bivol optează mai mult pentru o clădire nouă.

Directoarea a precizat că pe contul Ministerului de Finanțe al Guvernului și pe contul Filarmonicii sunt adunași în jur de 1,4 milioane de lei. Totodată, pentru proiectele de evacuare a deșeurilor, a fragmentelor afectate, pentru caietul de sarcini – pentru toate astea au fost alocați bani de către Guvern. „Mai departe cum vor se vor derula lucrurile, vom vedea, să vedem când se va clarifica un pic și structura asta guvernamentală. Sincer vă spun, coordonator al acestui proiect era domnul Chistol, acum el nu mai este la minister și recunosc că este un pic mai dificil să gestionăm și să înțelegem starea lucrurilor, dar foarte mult sper că se va reveni la normal. Lucrările merg, ele merg de la sine, într-un fel, autonom, dar situația va fi gestionată și controlată mai la concret”, a mai spus Svetlana Bivol.

La sfârșitul lunii septembrie, la Filarmonică a avut loc un incendiu puternic, pe care pompierii au reușit să-l lichideze complet a doua zi. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.