Dumitru Alaiba, dezlănțuit la adresa lui Ceban: Bugetul de stat nu-i sac fără fund! Să facă reforme!

Președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, critică dur intenția majorării tarifelor pentru călătoria cu transportul public în Chișinău și dă de înțeles că autoritățile centrale nu vor oferi municipalității bani pentru subvenționarea Regiei Transport Electric (RTEC). Alaiba a criticat activitatea primarului general, menționând că edilul este incapabil să realizeze reforme care ar asigura buna funcționare a RTEC, iar pasarea cheltuielilor pe seama cetățenilor rămâne cea mai simplă soluție, notează IPN.

Dumitru Alaiba califică drept total ineficientă activitatea primarului Chișinăului și spune că necesitatea majorării tarifelor la călătoriile cu transportul public a fost generată de incompetența edilului de a realiza reforme pe interiorul RTEC.

„Este incompetent și incapabil să facă un lucru până la capăt. E foarte simplu doar să crești tariful. E simplu să spui că RTEC are pierderi și trebuie majorat tariful. Dar poate trebuie să vorbești despre necesitatea unei reforme la RTEC? El vorbește doar de majorări de tarife și cere bani de la buget. Asta e tot lucrul primarului? În așa condiții oricine poate fi primar. Întâi trebuie să reformeze, să optimizeze, să vadă ce scheme sunt sau să recunoască faptul că este un manager prost. Înțeleg că e ușor să văruiești bordurile, că asta e unicul lucru pe care-l face. Sunt lucruri mai grele decât a face trotuare și a pune tufari. Asta a făcut Șor la Orhei și Ceban importă acest model în Chișinău”, a spus Dumitru Alaiba în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Acum 2 zile, primăria Chișinău a transmis un demers către Guvern și Parlament prin care anunță că ar putea menține actualele tarife la transportul public dacă administrația centrală oferă suma de 350 de milioane de lei pentru subvenționarea Regiei Transport Electric și a Parcului Urban de Autobuze.

„Bugetul de stat nu-i sac fără fund. În primul rând, să caute rezerve pe intern, să mai optimizeze, să facă măcar o reformă în 4 ani de mandat. Îmi pare rău că cetățenii s-au lăsat mințiți în 2019, dar în curând vom avea șansa să reparăm această greșeală”, a mai spus Dumitru Alaiba.

Municipalitatea a propus un tarif de referință de 6 lei pentru călătoria cu transportul public, valabil atât pentru călătoria cu troleibuzul, cât și cu autobuzul, în capitală și în suburbii. Ultima oară, tarifele pentru călătoria cu transportul public în Chișinău au fost modificate în anul 2009.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE