Charles Michel: Așteptăm ca toți actorii politici din Moldova să acționeze în interesul cetățenilor

Corupția și fraudele bancare nu trebuie să existe în viitorul Republicii Moldova. Apreciem eforturile personale ale Maiei Sandu privind investigarea furtului miliardului și în ceea ce privește lupta cu corupția, dar așteptăm ca toți actorii politici din Republica Moldova să acționeze în interesul cetățenilor, iar UE acordă tot sprijinul necesar în acest sens, a  declarat astăzi, 28 februarie, Charles Michel, președintele Consiliului European, în cadrul unui briefing de presă comun cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, susținut de la Chișinău, transmite IPN. 

Charles Michel a menționat că UE este un partener de încredere al Republicii Moldova. În ultimii 10 ani, Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova granturi în valoare de peste 1 mlrd euro. Prin intermediul Băncii Europene de Investiții, în Republica Moldova sunt realizate mai multe proiecte privind apă potabilă, eficiență energetică, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii etc.

Potrivit oficialului european, UE are noi programe de colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății, iar prin intermediul lor în Republica Moldova ar putea fi aduse alte loturi de vaccin împotriva noului coronavirus, a relevat înaltul oficial european.

La rândul său, președintele Maia Sandu a menționat că „UE este un adevărat prieten al Republicii Moldova, astfel că țara noastră nu este singură în fața pandemiei. La începutul săptămânii curente, am semnat a semnat un contract de reziliență pentru Republica Moldova, prin care Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova 15 mln euro, pentru susținerea celor mai afectați de criza pandemică”.

Șeful statului a subliniat că sănătatea oamenilor este prioritatea numărul 1 în acest moment. Primele 21600 doze de vaccin anti-COVID-19 au sosit ieri la Chișinău și reprezintă o donație din partea României, iar alte 14400 de doze de ser urmează ajungă la Chișinău săptămâna viitoare, prin intermediul platformei COVAX. Ele vor merge către medici și lucrătorii medicali din prima linie de luptă cu pandemia. Sunt semnale că și Lituania este dispusă să doneze Republicii Moldova vaccinuri anti-COVID-19, a precizat Maia Sandu.

Președintele a menționat că Republica Moldova este în prezent într-o situație politică dificilă, oamenii cer reformarea justiției și lupta împotriva corupției, iar în acest sens e nevoie de sprijin parlamentar. E nevoie de alegeri parlamentare anticipate, a reiterat Maia Sandu. Șeful statului a adăugat că actuala echipă prezidențială are „o agendă ambițioasă” și lucrează asupra unui program de recuperare economică a țării.

Suntem un popor european, cu vocație europeană și viitor european. Dar suntem conștienți că acest viitor ni-l putem crea doar noi, prin lucrurile pe care le facem acasă - prin lupta împotriva corupției, prin munca continuă pentru modernizarea țării, prin apărarea valorilor democrației”, a conchis Maia Sandu.

Charles Michel a vizitat Republica Moldova, la invitația președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. Șeful statului a lansat invitația în ianuarie, în timpul vizitei sale la Bruxelles. Înaltul oficial european întreprinde o vizită de lucru în Republica Moldova, Georgia și Ucraina, în perioada 28 februarie – 3 martie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.