BNM a majorat rata de bază până la 5,5 puncte procentuale

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost majorată până la 5,5 puncte procentuale. Totodată, a fost diminuat coridorul ratelor cu 0,5 p.p. – de la 2,5% la 2%. Astfel, rata la depozitele overnight va constitui 3,5%, iar creditele overnight 7,5%. Decizia a fost luată astăzi de comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al BNM, instituția continuă măsurile de înăsprire graduală a politicii monetare cu scopul de a atenua presiunile inflaționiste generate de efectele de runda a doua a creșterii prețurilor la nivel global, a costurilor de producție și de distribuție, a resurselor energetice și a produselor alimentare. Totodată, BNM a luat în considerare presiunile din partea cererii agregate interne susținute de majorarea venitului populației și mărirea volumului creditelor de consum și a celor ipotecare.

BNM susține că, diminuarea simultană a coridorului ratelor cu majorarea ratei de bază este calibrată pentru a motiva preferințele consumatorilor spre economisire de la consumul imediat, în contextul revigorării pronunțate a activității economice în primele nouă luni ale anului curent.

Banca Națională a Moldovei menționează că va continua să monitorizeze atent evoluțiile mediului intern și internațional și este pregătită să vină cu măsurile necesare în vederea asigurării stabilității prețurilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.