Avem o cultură frumoasă, dar care trebuie susţinută de factorii de decizie, director BNRM

Republica Moldova este o ţară cu o cultură bogată, moştenită de la predecesori. Faţă de ei, generaţia actuală are o responsabilitate mare: să o păstreze pentru generaţiile viitoare. O parte a patrimoniului naţional este conservată şi păstrată la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. „Predecesorii au lăsat urme adânci în dezvoltarea culturii noastre. În Biblioteca Națională se păstrează tot ce se editează atât în Republica Moldova, cât şi despre Republica Moldova în alte ţări. Avem o cultură foarte bogată, care trebuie promovată şi valorificată. Avem o cultură frumoasă, dar trebuie susţinută de factorii de decizie. Odată cu revenirea din perioadă de pandemie, cultura şi oamenii de cultură pot reveni în albia lor normală. Trebuie să avem grijă de cultură, să o dezvoltăm şi să o protejăm ca s-o putem transmite generaţiilor viitoare”, a declarat pentru IPN directoarea BNRM, Elena Pintilei.

Elena Pintilei spune că e nevoie de o mai mare conştientizare în rândul factorilor de decizie şi a comunităţii că e nevoie cultura să fie păstrată şi transmisă. „O mai multă atenţie trebuie să acordăm culturii, încă din şcoală. Acest lucru va da roade în timp, tinerii crescuţi şi educaţi prin cultură devin patrioţi ai neamului, oameni oneşti şi educaţi. Mai multă atenţie trebui acordată în scoală disciplinelor cum ar fi arta, educaţia muzicală şi altele care ţin de cultură. În afara şcolilor specializate, în şcolile generale, licee să fie acordate mai multe ore acestor discipline”, a opinat directoarea BNRM.

Biblioteca Națională a organizat astăzi, 15 ianuarie, o suită de evenimente culturale dedicate Zilei Națională a Culturii şi marcării a 171 de ani de la nașterea poetului naţional Mihai Eminescu. „Azi am pus din nou în valoare Calendarul Naţional, un anuar enciclopedic, cu conţinut biobibliografic. În Calendar, anul acesta sunt documentaţi mai mulţi protagonişti ai culturii noastre naţionale pe care i-am avut prezenţi la eveniment. E vorba de Ianoș Țurcanu, poet, eseist, Nicolae Gribincea, maestru în artă, academicianul Andrei Eşanu, istoric, care ne-a vorbit despre marcarea a 30 de ani de la declaraţia de independenţă. L-am avut alături pe academicianul Gheorghe Mustea, compozitor, dirijor, care ne-a vorbit despre importanţa culturii în educarea tinerei generaţii. Calendarul Naţional pune în valoare personalităţi din domeniul culturii şi istoriei neamului”, a precizat Elena Pintilei.

În incinta bibliotecii este vernisată expoziţia „Personalităţi marcante ale istorie şi culturii naţionale”, un omagiu adus personalităţilor trecute în nefiinţă, dar care au lăsat urme adânci în cultura naţională. O altă expoziţie, „Mihai Eminescu – mit fundamental al culturii”, prezintă 120 de documente din colecțiile BNRM despre opera și personalitatea lui Eminescu, lucrări în domeniul științei, politicii, problemelor sociale, filosofiei. Doritorii pot vizita expozițiile până la 15 februarie 2021.

La evenimentul de astăzi au participat şi copii de la Şcoala muzicală „Eugen Doga”, cu un recital la instrumente muzicale. Biblioteca Națională le-a oferit diplome de participare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.