Apel către organele de drept să se sesizeze în cazul parohiei din Dereneu

Mitropolia Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor solicită organelor de anchetă să se sesizeze pe marginea circumstanțelor legate de scandalul în jurul accesului la Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din satul Dereneu, raionul Călărași.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Andrei Bucliş, secretar al Mitropoliei Basarabiei, a menţionat că scandalul durează de mai bine de doi ani. Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din satul Dereneu, raionul Călărași, din cadrul Mitropoliei Basarabiei, a fost înregistrată ilegal în beneficiul Mitropoliei Moldovei. Reprezentații Mitropoliei au luat cu forța clădirea bisericii și de atunci părintele paroh, susținut de majoritatea enoriașilor din sat, este nevoit să desfășoare serviciile divine într-o construcție alăturată lăcașului de cult pe care a construit-o, spune secretarul Mitropoliei Basarabiei „Atacurile s-au întețit și din partea administrației publice locale, la cârmă căreia a venit anume organizatorul devastării bisericii și împiedicarea activității parohiei, fostul președinte a Federației de Rugby din Moldova, asistat de zeci de sportivi de performanță, actualul primar al s. Dereneu, Revenco Vasile. Considerăm că organele de stat au admis încălcarea dreptul la libertatea de gândire, conștiință și religie, precum și dreptul de aderare canonică față de cult religios, în persoana Mitropoliei Basarabiei”, a spus Andrei Bucliş.

Valeriu Enachi, părinte protopop de Călăraşi, susţine că toate aceste atacuri la adresa parohiei din  Dereneu sunt mişcări premeditate, care urmează un plan bine dirijat. „S-a ajuns că se falsifică acte juridice ale parohiei cu neruşinare şi fără să înţelegi că pentru asta trebuie să răspunzi. Vreau să-i atenţionez pe toţi: mai devreme sau mai târziu, toţi vor răspunde în faţa legii de aceste abuzuri care se săvârşesc. E regretabil că cei care sunt puşi să apere legea sunt tocmai cei care o încalcă. Nădăjduim la discernământul adevărat şi sănătos al autorităţilor prin care să-şi retragă aceste acte care au fost comise ilegal şi premeditat, pentru că au această putere. Răspunderea va aparţine celui care a semnat actele respective, nu contează că a fost rugat, impus sau „convins”. Sperăm ca autorităţile să se autosesizeze ca comunitatea noastră din cadrul Mitropoliei Basarabiei să-şi poată desfăşura activitatea misionară, pastorală şi liturgică în parohia din Dereneu”, a spus Valeriu Enachi.

Reprezentanţii Mitropoliei Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor solicită Agenției Servicii Publice să redreseze situația creată din vina acesteia, prin care membrii Comunității Religioase Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Mitropoliei Basarabiei, s. Dereneu, au fost ilegal înlăturați de la conducerea comunității. „Modalitatea de redresare constă în înregistrarea actelor de reconfirmare a statutului Comunității Religioase de până la efectuarea modificărilor ilegale de către Mitropolia Moldovei și agenții săi”. precizează reprezentanții Mitropoliei Basarabiei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.