Andrei Spînu: Contractul de livrare a gazelor nu trebuie să fie un subiect politic

Nu există premise ca să nu fie prelungit contractul de livrare a gazelor dintre MoldovaGaz și Gazprom, iar speculațiile opoziției că cetățenii vor îngheța la iarnă nu au niciun temei. O spune viceprim-ministrul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu. Potrivit oficialului, subiectul aprovizionării cu gaze nu trebuie să fie unul politic și rămâne prerogativa MoldovaGaz, care deja negociază noul contract cu Gazprom, notează IPN.

Potrivit vicepremierului, experiența anterioară când factorii politici se implicau în negocierile cu Gazprom, nu aducea rezultate, prețul final fiind rezultatul unei formule de calcul fixe. Spînu spune că relația MoldovaGaz-Gazprom este una strict comercială, unde politicul nu-și are locul.


„În 2016-2017 știm cine era președinte, cred că Moldova a plătit atunci cel mai mare preț la gaz. Livrarea de gaze nu trebuie să fie un subiect politic, trebuie să fie un subiect de interes național, un subiect bazat pe relații comerciale între două companii, pe de o parte, MoldovaGaz și, de cealaltă parte, Gazprom. Este responsabilitatea MoldovaGaz să negocieze contractul. La moment, nu există riscuri referitor la prelungirea contractului. La sfârșitul lunii august, s-a ajuns la o înțelegere între MoldovaGaz și Gazprom, contractul a fost trimis directorului Gazprom spre semnare. Contractul va fi semnat și transmis ANRE pentru a stabili tariful”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Andrei Spînu admite că tariful final stabilit de ANRE pentru consumatorii casnici ar putea fi mai mare, întrucât și prețul pe piața internațională a crescut. Totuși, potrivit vicepremierului, Guvernul examinează posibilitatea compensării a o parte din cheltuieli pentru familiile social-vulnerabile.

„În spatele acestui contract stă o formulă de calculare a prețului care nu este rea pentru Republica Moldova. Urmărim cu interes ce se întâmplă pe piața internațională, vedem niște fluctuații extrem de mari. Partea bună pentru Republica Moldova este că noi avem stabilită în contract o formulă care nu se bazează pe prețul care este acum la bursele din Europa. Prețul de pe piața internațională nu afectează imediat cetățenii din Republica Moldova. S-ar putea ca aceste creșteri să fie de moment și prețul mediu care se calculează să nu aibă un impact atât de mare asupra cetățenilor”, a spus Spînu.

Anterior, șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, a recunoscut că în acest an tarifele pentru gazele naturale vor crește, majorarea fiind determinată de creșterea prețului la gaz pe piața internațională.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.