Andrei Spînu, despre criza energetică: Pentru acest moment nu există temei de îngrijorare

Criza din energetică din Republica Moldova se înscrie în condițiile crizei prețurilor și a furnizării gazelor naturale din întreaga Europă și din lume. „Este o criză dificil de gestionat pentru fiecare țară în parte, inclusiv pentru Republica Moldova”, a declarat într-o conferință de presă Andrei Spînu, vicepriemier, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale. Revenit dintr-o vizită de lucru la Sankt Petersburg, Rusia, Andrei Spînu a declarat că „pentru acest moment nu există temei de îngrijorare”.

Oficialul moldovean a avut o întrevedere cu Elena Burmistrova, vicepreședinta Comitetului de Management Gazprom. „Am discutat despre creșterea volumelor de gaze livrate în țara noastră pentru luna octombrie, astfel ca niciun consumator – persoană fizică sau juridică – să nu aibă de suferit”, a menționat Andrei Spînu. Ministrul a discutat la Sankt Petersburg inclusiv despre modul în care va fi furnizată energia electrică pentru Republica Moldova, „care în ultimele zile a fost subiect de discuție, apărând îngrijorări cu privire la reducerea consumului de energie electrică”. „M-am asigurat că nu ne vom confrunta cu o situație de criză. De altfel, pentru acest moment nu există niciun temei de îngrijorare. Livrările de energie electrică sunt la nivelul care să asigure securitatea energetică”, a specificat Andrei Spînu.

În această săptămână, echipe de la Gazprom și Moldovagaz vor începe discuții pentru a agrea un plan de lucru. „Am ținut să-i subliniez, că prețul în formula actuală, din luna octombrie, nu este unul justificat și ar fi nerealist pentru Moldova. Nu este în concordanță cu contractele semnate anterior între Moldovagaz și Gazprom. Am solicitat să extindem contractul la condițiile vechi, iar în paralel să continuăm discuțiile la subiectele de pe agenda comună”, a precizat Andrei Spînu.

„Indiferent de situație, avem un plan pentru orice eventualitate, care va fi implementat cu toată responsabilitatea de către Guvern”, a declarat vicepremierul. Planul se bazează pe două elemente: primul element vizează faptul că se urmărește semnarea unui contract de livrare a gazelor pe termen lung, cu cel mai bun preț pentru Republica Moldova și care să asigure securitatea energetică a țării. În același timp, au loc discuții cu partenerii de dezvoltare pentru a identifica soluții de alternativă de livrare a gazelor, în caz că se ajunge la acest scenariu. „Pregătim combustibilul de rezervă, fiind gata să utilizăm combustibil alternativ și, la necesitate, să reducem consumul de gaze”. Al doilea element se referă la asigurarea sprijinului pentru oameni. „Lucrăm la elaborarea pachetelor sociale pe timp de iarnă pentru familiile și persoanele social-vulnerabile, inclusiv pentru industriile care vor fi afectate cel mai mult”. Ministrul a precizat, că au fost identificate gospodăriile care vor avea nevoie de ajutor, în funcție de consumul anterior pe perioada iernii. „Cei mai vulnerabili vor primi ajutor mai mare”, a explicat Andrei Spînu abordarea Guvernului.                   

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.