Alexandru Slusari: Propunem să fie învestit un guvern condus de Platforma DA

Liderul fracțiunii parlamentare a Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, susține că, în actuala situație pandemică și juridică, există trei variante. Una dintre ele este învestirea „guvernului propus de Șor-Dodon”, iar în a doua variantă rămâne actualul guvern minoritar, „controlat în mare parte de Dodon”. În cea de-a treia variantă, pe care o și propune formațiunea, este să fie învestit un guvern condus de Platforma DA. Acesta, într-o perioadă scurtă, să rezolve un sir de probleme stringente, iar pe parcursul anului să fie organizate alegeri parlamentare anticipate. Declarațiile au fost făcute după consultările cu președintele Maia Sandu, transmite IPN.

Alexandru Slusari a menționat că varianta unui guvern propus de Șor și Dodon, în frunte cu Mariana Durleșteanu, este una periculoasă. De asemenea, deputatul critică și cea de-a doua variantă, în care ar urma să rămână actualul guvern minoritar. Acesta, potrivit parlamentarului, este unul răsuflat, în frunte o persoană nepregătită. 

În opinia sa, cea mai logică variantă este un guvern condus de Platforma DA, în care să intre reprezentanții mai multor forțe pro-europene, nu neapărat parlamentare, dar și reprezentanți ai societății civile. Potrivit lui, acest guvern, într-o perioadă scurtă, ar urma să rezolve un șir de probleme stringente. Este vorba despre gestionarea crizei pandemice, deblocarea asistenței externe, acordarea ajutorului financiar sectoarelor afectate de criză, curățarea sistemului de oameni corupți. După care, în acest an, să fie declanșate alegeri parlamentare anticipate.

Vicepreședintele Platformei DA a declarat că, în ultimele zile, formațiunea a avut discuții pe platformă parlamentară cu Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. „Matematica arată că doar atunci când avem coagularea acestor patru formațiuni în jurul ideii foii de parcurs a unui guvern anti-criză și a alegerilor anticipate, pentru care pledează Platforma DA, doar atunci putem realiza această idee. Pe de altă parte, foarte clar i-am explicat doamnei Sandu că riscul aici e minimal. În cazul în care socialiștii nu se țin de cuvânt și nu votează, este a doua tentativă eșuată și mergem regulamentar la anticipate”, a notat Alexandru Slusari.

Potrivit lui, urmează ca, după încheierea consultărilor, președintele Maia Sandu să-și spună opinia. Însă el nu vede de ce nu ar fi acceptată soluția propusă de Platforma DA.

Astăzi, 16 martie, președintele are programate consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare referitor la situația politică curentă. Maia Sandu a avut consultări cu deputații din Partidul politic Șor, cu cei din grupul parlamentar Pro Moldova și cei din Partidul Democrat. De asemenea, urmează consultări cu deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate, începând cu ora 14.00, iar de la ora 15.00 – cu deputații din Partidul Socialiștilor. După consultări, președintele Maia Sandu va face declarații de presă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.