O construcție subterană a fost identificată în zona centrală a orașului Leova. Agenția Națională Arheologică a inspectat descoperirea și a constatat că e o pivniță boltită, cu o vechime de peste 150 de ani.
Pivnița a fost descoperită după ce s-a prăbușit o placă de beton în zona unde este amplasată casa de cultură. În urma examinării la fața locului, s-a constatat că amenajarea subterană are cel puțin o intrare și a fost realizată din cărămidă.
Pe lângă spațiul principal, construcția prezintă o galerie descendentă, care coboară spre un nivel inferior al încăperii.
Structura construcției este specifică cramelor sau pivnițelor de conservare, utilizate pentru păstrarea alimentelor sau a butoaielor cu vin din epoca modernă și are o vechime de peste 150 de ani.
Autoritățile responsabile au înaintat administrației publice din Leova demersul pentru efectuarea unei cercetări arheologice, a declarat pentru IPN Sergiu Heghea, director adjunct la Agenția Națională Arheologică.
„Mai multe detalii vom avea dacă se va desfășura o cercetare arheologică. Totodată, am venit cu un șir de recomandări pentru Primăria din orașul Leova”, spune Sergiu Heghea.
„Construcția reprezintă un exemplu valoros de arhitectură funcțională subterană, specifică orașelor și târgurilor din perioada modernă din sudul Republicii Moldova”, notează Agenția Națională Arheologică.
Primăriei orașului Leova i s-a recomandat includerea acestui obiectiv într-un program de conservare, pentru valorificarea culturală a pivniței. Pentru acest lucru este obligatorie respectarea etapelor preliminare, de realizare a unei investigații arheologice și a unui releveu arhitectural detaliat.
📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!