Viața cotidiană a chișinăuianului din perioada interbelică a fost prezentată în cadrul unei expoziții la Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu”. Panourile expuse îi invită pe vizitatori să descopere spiritul orașului prin fotografii de epocă și fragmente din textele publicațiilor actuale, transmite IPN.
Directorul general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hașdeu”, Mariana Harjevschi, a menționat că la expoziție vizitatorii au posibilitatea să vadă momente din viața urbană, cum o persoană citește ziarul și conținutul acestuia. La fel sunt reflectate evenimentele de cultură, din domeniul sportului, cursele din perioada interbelică.
Vizitatorii își pot îndrepta ochii spre un atelier de croitorie, pentru a privi ce se cosea pentru bărbați și femei, și la ce prețuri.
Un obiect din perioada interbelică este prezentat la expoziție. Este vorba despre un dulap din familia directorului bibliotecii-gazdă, care completează imaginea orașului interbelic.
Administratorul la Fundația Heritage 21, Alexandru Corduneanu, a relatat că expoziția redă spiritul Chișinăului în acea perioadă, reprezentând diverse ipostaze ale orașului interbelic, primele instituții de învățământ interbelice, precum Facultatea de Teologie și cea de Științe Agricole. Mai sunt prezentate panouri din sfera modei și din sfera cotidiană.
„Sunt 20 de panouri care reprezintă Chișinăul în niște tăieturi făcute de noi, ca să putem pune în valoare și în evidență spiritul Chișinăului, care era al doilea oraș în România Mare și a fost în concurență cu toate celelalte orașe cât privește dezvoltarea”, a comunicat Alexandru Corduneanu.
Chișinăul s-a schimbat semnificativ în perioada anilor 1918 și 1940, de la oraș somnoros, până la cel care sclipea, zumzăia, striga de bucurie, a adăugat administratorul Fundației Heritage 21.
Expoziția organizată de Fundația Heritage21, în parteneriat cu Biblioteca Municipala „B.P. Hașdeu”, este bazată pe documente vechi și rare din colecțiile de periodice, cărți și reviste științifice. Evenimentul se desfășoară în cadrul unui festival al orașului interbelic, în perioada 27 martie – 1 decembrie.
📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!