Libertatea nu vine de la sine, ea trebuie apărată zi de zi, mai ales atunci când este amenințată de cei care vor ca oamenii să trăiască în frică și să renunțe la speranță. Cu acest mesaj a venit președinta Maia Sandu la 16 ani de la protestele din 7 aprilie, transmite IPN.
Șefa statului a menționat că pe 7 aprilie 2009 mii de tineri au ieșit în stradă nu pentru un partid sau o ideologie, ci pentru o idee simplă și puternică. „Doar cetățenii au dreptul să-și decidă viitorul. Vocea lor a spart zidurile fricii – iar unii dintre ei au plătit un preț foarte mare pentru acest crez”, a spus Maia Sandu
La 16 ani distanță, președinta atenționează că se fac din nou încercări de manipulare și de subminare a valorilor democratice. Dar, astăzi, potrivit ei, Moldova este o țară care a învățat din durere, care a crescut în conștiință și care știe ce are de apărat.
„Adevărul, libertatea și demnitatea celor care au suferit pe 7 aprilie ne obligă să rămânem vigilenți. Trebuie să protejăm împreună ceea ce am câștigat cu atâta curaj: dreptul de a ne construi viitorul în libertate și pace”, a declarat șefa statului.
Și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a venit cu un mesaj în debutul ședinței plenare, în care menționează că, acum 16 ani, moldovenii au spus răspicat că viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană.
„Cu toții am crezut că ne vom mișca mai repede, dar, în anii care au urmat, am avut noi tentative în care politicieni declarați proeuropeni au tot vândut această țară Kremlinului. Acum, la 16 ani distanță, suntem tot mai aproape de a îndeplini visul acelor tineri de „a trăi într-o țară ca afară”, într-o Moldovă europeană și prosperă”, a spus șeful legislativului.
De aceea, potrivit lui Igor Grosu, nu avem dreptul moral să ne abatem de la parcursul european: „Trebuie să muncim mai departe, pentru că de noi depinde ce se va întâmpla cu Moldova în următorii ani. Dar eu sunt încrezător că moldovenii vor face alegerea corectă și în acest an, fiindcă moldovenii știu cine ne vrea binele și cine – răul”.
Pe 7 aprilie se împlinesc 16 ani de la protestul masiv din centrul capitalei, la care au participat mii de persoane, preponderent tineri. Aceștia și-au manifestat astfel dezacordul cu rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009, pe care le-au considerat fraudate. Pentru a treia oară consecutiv, Partidul Comuniștilor obținea majoritatea în Parlament. Manifestațiile, care la început erau pașnice, au degenerat. O parte dintre protestatari au pătruns forțat în clădirile Parlamentului și Președinției. Răniți au fost atât din partea civililor, cât și a polițiștilor. Oficial a fost înregistrat un singur deces, cel al lui Valeriu Boboc, un tânăr snopit în bătaie în Piața Marii Adunări Naționale. Societatea civilă a vorbit despre cel puțin cinci persoane decedate în condiții suspecte.
📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!