Un grup de unsprezece persoane printre care și studenți masteranzi în patrimoniu istoric și turism cultural la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, au mers în perioada 12-16 mai, într-o vizită de documentare și formare profesională în Departamentul Vendee, Franța. Ei au avut posibilitatea să afle cum are loc managementul celor șase situri istorico-culturale din respectivul Departament. Vizita este parte a unui proiect de colaborare dintre Agenția de Inspectare și Restaurare a monumentelor (AIRM), Departamentul Vendee (Franța), Ambasada Franței la Chișinău, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și alte instituții naționale.
Într-o conferință de presă la IPN, Ion Ștefăniță, directorul general AIRM, a spus că printre cele unsprezece persoane sunt patru studenți de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, doi specialiști de la Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca, trei specialiști din partea AIRM și doi de la Agenția de Investiții. „Orice vizită este un restart profesional. Scopul Agenției este să consolideze o echipă pentru realizarea obiectivelor următoare în a treia etapă a proiectului”. În cea de-a treia etapă a proiectului vor fi elaborate metode interactive de promovare a Cetății Soroca, cu ajutorul tehnologiilor noi.
„Dacă vrem ca mecanismul de protejare, conservare, valorificare a patrimoniului să funcționeze, noi trebuie să investim în resursa umană, să avem specialiști bine formați. Acești specialiști eu îi îndemn să facă studii aici și să continue în Franța, unde peste 20 de universități oferă posibilitatea de dezvoltare”, a declarat Ion Ștefăniță. De asemenea, în perioada 26-30 mai, în Republica Moldova se află o delegație din trei specialiști care vor prezenta mai multe proiecte de succes implementate în Franța, studenților de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.
Martine Zejgman, consilier responsabil de colaborări și proiecte de descentralizare în cadrul Ambasada Franței din Republica Moldova a declarat că în fiecare an Ambasada vine cu o ofertă de proiecte de susținere financiară a proiectelor de dezvoltare locală de colaborare dintre cele două țări. „Este un proiect exemplu pentru că permite schimbul de experiență și a bunelor practici”, a spus Martine Zejgman. Consiliera mai spune că Ambasada Franței este motivată de a susține acest proiect care este dezvoltat de AIRM cu partenerii și susținut de Agenția Universitară a Francofoniei (AUF).
Claudia Vișan, responsabilă de proiecte la Agenția Universitară a Francofoniei a menționat că Agenția pe care o reprezintă are ca misiune de a acționa pentru o francofonie solidară care să încurajeze inițiativele universităților membre. În Moldova sunt 8 universități membre ale AUF. De doi ani Agenția Universitară a Francofoniei este asociată la proiectul de colaborare în domeniul patrimoniului cultural, în cadrul căruia desfășoară mai multe activități. Printre principalele sunt vizitele de studiu în Franța. În afară de aceasta, Agenția susține stagiile de practică în străinătate, formarea continuă a cadrelor didactice și formarea inițială a studenților.
În cadrul proiectului care a fost inițiat în 2018, a fost elaborată și o plachetă de informare despre Cetatea Soroca, fiind printate zece mii de exemplare. Aceasta conține inclusiv imagini foto, informații în scris și o hartă, fiind editat în patru limbi: franceză, română, rusă și engleză.