Victimele Pogromului din Chișinău de la 1903, comemorate în capitală

O ceremonia de comemorare a victimelor Pogromului de la Chișinău a avut loc astăzi în capitală. Ceremonia a debutat cu un moment de reculegere și s-a dat citire numelor celor 49 de evrei care au fost uciși în timpul pogromului din aprilie 1903,  transmite IPN.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat că acum, mai mult ca niciodată, este important să se vorbească despre pace, iar generațiilor viitoare să li se spună adevărul despre aceste tragedii.

 „Acum 120 de ani, Chișinăul, orașul în care conviețuiau reprezentanți ai multor naționalități, a ajuns să fie martorul unei tragedii, unor atrocități. Acele atrocități au șocat întreaga comunitate internațională, comunitatea evreiască prin cruzimea lor. Totul a început de la un fals. Cum spune scriptura: cuvântul poate să înnobileze, cuvântul poate să producă o tragedie ireparabilă. Este important să păstrăm memoria acelor victime și să nu mai permitem ca asemenea acțiuni să aibă loc”, a declarat Igor Grosu.

Ambasadorul Statului Israel în Republica Moldova,  Joel Lyon, a declarat la rândul său că evenimentul de astăzi vine să amintească despre atrocitățile care au avut loc în 1903, atunci când o știre falsă și un plan coordonat de autoritățile țariste au făcut posibilă tragedia evreiască.

„49 de evrei au fost uciși, sute de femei au fost violate în timpul Pogromul din Chișinău de la 1903. Pe parcursul secolelor evreii au suferit din cauza antisemitismului, dar acest pogrom a fost diferit. El a fost nu doar punctul de pornire pentru o întreagă campanie de antisemitism, dar și un moment de cotitură, atunci când comunitatea evreiască din toată lumea s-a trezit, a început să-și ceară drepturile”, a declarat Joel Lyon.

Președintele comunității evreiești din Republica Moldova, Alexander Bilinkis, a ținut să precizeze că „evenimentele tragice din aprilie 1903 au zdruncinat întreaga lume, a confruntat diferite tabere.  Au fost sute de publicații în presă, mitinguri de susținere a comunității evreiești și colectări de fonduri. Pogromul din Chișinău de la 1903 a fost primul eveniment de acest gen din secolul XX organizat cu scopul de lichidare fizică a evreilor. Peste câteva decenii urma Holocaustul. Astăzi, în secolul XXI, cu război la graniță, trebuie să înțelegem mai mult ca niciodată că nu există tragedie și durere străină”, a declarat Alexander Bilinkis.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că în aceste zile sunt organizate mai multe acțiuni de comemorare a victimelor Pogromului din Chișinău de la 1903. „Sper ca toate evenimentele organizate să ne poată permite să discutăm la modul serios despre toleranță, despre pace și de a trăi în înțelegere cu toată lumea. Inclusiv natura în aceste zile se aliniază la dispoziția pe care o avem, comemorând victimele pogromului”, a declarat Ceban.

Pogromul evreiesc a avut loc în aprilie 1903, în acele timpuri, în capitala Basarabiei, gubernie a Imperiului Rus, locuiau în jur de 110 mii de oameni, dintre care aproape jumătate erau evrei. În cursul pogromului au fost asasinați 49 de evrei, aproape 500 au fost răniți, în jur de 2000 de familii evreiești au rămas fără adăpost, 1500 de prăvălii și case de evrei au fost ruinate. Acel pogrom a amplificat noul val de emigrație a evreilor din răsăritul Europei în țările occidentale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.