Un raport în domeniul mass media arată că statul continuă să susţină ziarele cu o politică favorabilă puterii
Fostele ziare guvernamentale continuă, şi după deetatizare, să fie susţinute de Guvern, promovând în schimb o politică editorială favorabilă Puterii, se arată în raportul anual „Libertatea de exprimare şi informare în R. Moldova în anul 2006”, elaborat de Centrul Independent de Jurnalism.
În raport se menţionează publicarea, acum un an, a unui document al Ministerului Culturii şi Turismului, semnat de viceministrul Tatiana Lapicus, care recomandă conducătorilor de instituţii aflate în subordine să aboneze publicaţiile „Moldova Suverană”, „Nezavisimaia Moldova”, revista „Moldova” şi „Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Un document similar a fost emis de acest minister şi la sfârşitul anului 2006.
De asemenea, se menţionează hotărârea guvernului din decembrie 2006 de a aloca redacţiei ziarului „Moldova Suverană” peste 376 mii de lei pentru achitarea serviciilor tipografice, cu titlu de „ajutor financiar unic”, iar ziarului „Nezavisimaia Moldova” - un ajutor financiar unic în mărime de 81,3 mii de lei pentru stingerea datoriilor faţă de Editura „Universul”.
Raportul face o analiză a comportamentului presei în campania electorală din Găgăuzia, desfăşurată la finele anului trecut. Rezultatele monitorizării primului tur al alegerilor au arătat că majoritatea mediilor de informare din autonomia găgăuză se menţineau pe linia de favorizare a guvernatorului în exerciţiu al regiunii, Gheorghe Tabunşcic. Misiunea OSCE de asemenea a constatat o favorizare substanţială a lui Tabunşcic, başcanul în funcţie în perioada campaniei electorale, din partea mass-media regionale de stat, a reprezentanţilor autorităţilor locale şi centrale, precum şi a partidului de guvernământ.