● LUNI, 4 aprilie
Subvenții majorate pentru sectorul zootehnic
Pentru prima dată, vor fi acordate subvenții majorate sectorului zootehnic. Crescătoriile de animale (bovine, ovine și caprine) pot beneficia de subvenții majorate de la 50 la 70% din valoarea investiției. Producătorii vitivinicoli, la fel, vor beneficia de subvenții majorate pentru instalarea sistemelor de suport și pentru înființarea plantațiilor cu soiuri de struguri pentru vin. Va fi compensată jumătate din costul semințelor leguminoase de calitate de producție autohtonă, dar nu mai mult de 2000 de lei per hectar. Pentru a promova și dezvolta agricultura ecologică din Republica Moldova, se propune o nouă intervenție de implementare în practică a utilizării culturilor azot-fixatoare și „îngrășămintelor verzi” pentru menținerea și intensificarea fertilității solului. În acest sens, vor exista plăți compensatorii de 2500 de lei per hectar de teren. De subvenții vor beneficia și instituțiile de învățământ și cele de cercetare-inovare din domeniul agricol, dar și asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigație. Prevederile se conțin într-un proiect aprobat luni de Guvern.
Dobânda creditelor și toate comisioanele aferente vor fi scrise cu caractere de trei ori mai mari
Instituțiile de creditare vor fi obligate să afișeze dobânda anuală efectivă (DAE), adică dobânda propriu-zisă a creditului, plus toate comisioanele aferente, cu caractere de trei ori mai mari decât altă informație menționată în publicitate. De asemenea, banca va fi obligată să notifice în format electronic debitorul în cazul reducerii ratei dobânzii aplicate de bancă pentru creditele noi, astfel ca beneficiarul să-și poată renegocia contractul de credit în funcție de fluctuațiile ratei medii a dobânzii pe sectorul bancar. Prevederile se conțin într-un proiect de lege avizat de Guvern.
● MARȚI, 5 aprilie
Culturile agricole pot fi puse în pericol de înghețurile prognozate, minister
Înghețurile la sol, prognozate pentru următoarea perioadă, pot afecta culturile agricole, mai ales pe cele în plină floare. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare informează despre riscurile existente și măsurile care trebuie luate pentru protejarea suprafețelor însămânțate și a livezilor. Înghețurile dăunează pomilor în plină floare, distrugând uneori aproape întreaga recoltă, cei mai expuși pericolului fiind: caişii, piersicii, vişinii, cireșii, mărul, nucul şi alunul. Astfel, specialiștii recomandă ca plantele sensibile la îngheţ să fie cultivate pe pante cu expoziţia sudică sau sud-vestică. Suprafața solului poate fi încălzită prin irigare sau cu aer cald. Aplicarea acestor măsuri se face în mod diferenţiat, ținând cont de condiţiile meteorologice şi locale, dar şi de costurile materiale posibile.
Apple Pay, acum și în Moldova
Apple Pay a devenit disponibil și în Republica Moldova, anunță Prima Sursă, canal Telegram de verificare a informațiilor guvernamentale. Este un serviciu de plată mobilă și portofel digital care permite utilizatorilor să efectueze plăți în aplicații iOS și pe web utilizând Safari. Persoana trebuie să descarce aplicația, să o lanseze, să introducă numărul de telefon și datele cardului.
● MIERCURI, 6 aprilie
Sergiu Gaibu: Unele importuri din Ucraina au fost reluate
După ce anterior reprezentanții Guvernului vorbeau despre o creștere economică modestă de doar 0,3%, acum ministrul economiei Sergiu Gaibu spune că, în acest an, Republica Moldova va înregistra o stagnare economică. Oficialul menționează că rămân blocate, în continuare exporturile spre Rusia, Belarus și Ucraina, însă vestea bună că au fost restabilite parțial relațiile economice cu Kievul, iar o parte din importuri au fost reluate. De asemenea, ministrul economiei susține că banii anunțați în timpul conferinței de la Berlin în calitate de sprijin financiar pentru Republica Moldova vor fi investiți în proiecte de infrastructură și vor fi folosiți în calitate de suport bugetar.
PAS propune reducerea numărului membrilor în Consiliul de Administrare al CNPF
Deputații din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate propun ca numărul membrilor Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare să fie redus de la cinci la trei membri. Potrivit lor, acest fapt ar eficientiza instituția și ar genera economii de circa cinci milioane de lei.
Încă 53 de milioane EUR de la UE pentru Moldova
Urmare a conferinței de lansare a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, inițiată la propunerea României, Franței și Germaniei, Uniunea Europeană inițiază un program de sprijin bugetar în perioada imediat următoare, se menționează într-un comunicat de presă al Delegației UE în Republica Moldova. Programul, anunțat de Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, valoareză 53 de milioane de euro și va ajuta Republica Moldova să facă față repercusiunilor generate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Acesta va fi livrat prin Mecanismului de Protecție Civilă al UE, întrunind efortul a 17 state membre și Norvegia, care oferă bunuri de primă necesitate și produse indispensabile pentru refugiații din Ucraina.
De la 11 aprilie, deținătorii de terenuri pot depune cereri de obținere a subvențiilor
De la 11 aprilie și până la 7 iulie, deținătorii de terenuri pot depune cereri de solicitare a subvențiilor în avans pentru proiecte de prevenire și de combatere a eroziunii solului, de ameliorare chimică a acestora, precum și de conservare și sporire a fertilității solului. În bugetul de stat pentru anul curent sunt prevăzuți 10 milioane de lei pentru acordarea unor astfel de subvenții. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, solicitant al subvențiilor poate fi persoana juridică sau fizică, dar și orașele, satele care dețin terenuri în proprietate, posesie sau folosință, înregistrate în modul stabilit în registrele de publicitate, și care urmează să implementeze proiectul într-o unitate administrativ-teritorială de nivelul întâi.
Comisia Europeană vrea să negocieze acorduri de transport rutier cu Ucraina și Moldova
Comisia Europeană solicită din partea Consiliului UE mandat pentru negocierea unor acorduri de transport rutier cu Ucraina și Moldova. Într-o propunere trimisă miercuri, Comisia propune să înceapă negocierile cu Ucraina și Moldova pentru acorduri de transport rutier de mărfuri între Uniunea Europeană și cele două țări. Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat că acordurile cu Ucraina și Moldova presupun liberalizarea parțială a transportului rutier pentru transportatorii din aceste țări. Acest lucru va permite Ucrainei să transfere mărfurile de export de pe rutele maritime – indisponibile în prezent din cauza blocării de către Rusia a porturilor ucrainene din Marea Neagră.
● JOI, 7 aprilie
ANRE a aprobat platforma de tranzacționare a gazelor naturale operată de SRL BRM East Energy
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat platforma de tranzacționare a gazelor naturale operată de SRL „BRM East Energy”, pentru o perioadă de trei ani. Potrivit instituției, crearea unei platforme de tranzacționare a gazelor naturale urmărește majorarea gradului de lichiditate și transparență a pieței angro de gaze naturale din Republica Moldova, cât și sporirea atractivității acesteia pentru potențiali noi furnizori.
Numărul utilizatorilor de Internet mobil 4G a crescut cu 21%, ANRCETI
În anul 2021, numărul total al utilizatorilor care au accesat Internetul mobil 4G a crescut cu 21%, comparativ cu anul 2020, și a constituit aproape 2 milioane de persoane. 95% au accesat Internetul mobil prin intermediul smartphone-urilor, iar aproape 90 de mii au utilizat Internetul mobil dedicat (prin modemuri/carduri), arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).
● VINERI, 8 aprilie
Costul creditului nu va fi mai mare decât valoarea totală a acestuia, lege
Proiectul care prevede plafonarea costului împrumutului și reglementarea principiilor de evaluare a bonității beneficiarului de credit a fost votat de deputați în lectură final. Este vorba despre modificarea Legii privind activitatea băncilor și a Legii cu privire la organizațiile de creditare nebancară. Potrivit modificărilor, rata dobânzii de credit specificată în contractul de credit va fi plafonată la maximum 50%. Totodată, celelalte cheltuieli – comisioane, taxe, penalități, dobânzi de întârziere și orice alt tip de plată – care sunt incluse în costul total al creditului, cu excepția dobânzii, pe o zi de credit, nu vor fi mai mare de 0,04 procente din suma totală a creditului.
Polonia este deschisă să preia o parte din produsele moldovenești
Polonia este deschisă să preia o parte din produsele moldovenești, pentru a compensa din pierderile cauzate de închiderea parțială a piețelor din Est în urma războiului. Aceasta este una din concluziile la care s-a ajuns în cadrul întrevederii pe care prim-ministra Republicii Moldova Natalia Gavrilița a avut-o cu președintele pieței en-gros de produse agricole și alimentare din Varșovia, Janusz Byliński și subsecretarul de stat al Ministerului Activelor Statului, Jan Kanthak. Interlocutorii au discutat despre posibilitățile de extindere a exportului produselor moldovenești pe piața UE și posibilitățile de identificare a soluțiilor pentru depășirea crizei economice, generate de războiul din Ucraina.
Rămânem sau nu fără gaz de la 1 mai? Andrei Spînu: Gazprom nu ne răspunde, pregătim planul B
Vicepremierul Andrei Spînu spune că Republica Moldova nu are niciun răspuns de la Gazprom dacă, începând cu data de 1 mai, contractul de achiziție a gazului va fi reziliat sau nu. Oficialul menționează că întrucât acțiunile concernului rus sunt complet imprevizibile, Guvernul se pregătește serios de procesul de achiziție a gazului din surse alternative. Vicepremierul subliniază că „dacă Republica Moldova va fi pusă în situația de a-și procura gaz și energie electrică la prețul de piață, acesta va constitui prețul independenței Republicii Moldova”.
Peste 80% din vinul produs anul trecut în Moldova a fost exportat
83% din vinul produs în Republica Moldova în 2021 a fost exportat în 71 de țări. Cantitatea totală a vinului exportat anul trecut se estimează la 120,7 milioane de litri, ceea ce este cu 12% mai puțin față de anul 2020. Datele au fost prezentate în cadrul Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole „Anul Vitivinicol 2021”.
Activele oficiale de rezervă, în descreștere
La sfârșitul lunii martie, activele oficiale de rezervă au constituit 3 432,43 milioane dolari. Cifra este în descreștere cu 248,09 milioane de dolari în comparație cu 28 februarie 2022, când acestea au însumat 3 680,52 milioane de dolari. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de intervențiile nete pe piața valutară internă sub formă de vânzări de valută în valoare de 232,80 milioane de dolari. La fel, a fost determinată de plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova în mărime de 15,95 milioane de dolari.
Electrocardiografe și pulsoximetre, donate de Elveția în 25 de raioane ale țării
Electrocardiografe și pulsoximetre au fost donate de Elveția centrelor de sănătate din 25 de raioane ale țării. Donația include 197 de electrocardiografe și 445 de pulsoximetre de ultimă generație, care vor fi distribuite în 142 de centre de sănătate. Valoarea lotului este de 330 670 de franci elvețieni.
● SÂMBĂTĂ, 9 aprilie
O prioritate a dialogului cu Regatul Țărilor de Jos rămâne cooperarea economică, vicepremier
O prioritate a dialogului cu Regatul Țărilor de Jos va rămâne cooperarea, inclusiv pe plan economic, care aduce beneficii concrete și directe cetățenilor. O spune vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, care a avut o întrevedere cu Liesje Schreinemacher, ministra comerțului exterior și cooperării pentru dezvoltare a Regatului Țărilor de Jos.
ANSA a inițiat procedura de retragere din comerț a câteva loturi de Kinder
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a inițiat procedura de retragere din comerț a câteva loturi de produse de marca Kinder. Decizia a fost luată în contextul în care autoritățile europene pentru siguranța alimentară investighează legătura dintre un număr de cazuri de Salmonella raportate în mai multe țări și consumul de produse de cofetărie marca Kinder. Un comunicat de presă al instituției precizează că niciunul dintre produsele Kinder puse pe piața din Republica Moldova, nu au fost depistate pozitiv pentru salmonella. Decizia de a retrage loturile din comerț este o măsură de precauție.