RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 9 – 15 mai. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MIERCURI, 11mai

Prețul la benzină se apropie de 29 de lei

Într-o singură săptămână benzina cu cifra octanică s-a scumpit cu un leu. Pentru 12 mai ANRE a stabilit un plafon de 28,95 lei per litru, cu 17 bani în creștere față de ziua de miercuri. Și prețul la motorină este în creștere, pentru joi fiind stabilit plafonul de 27,84 lei pentru un litru, transmite IPN.

Agenția Național pentru Reglementare în Energetică precizează că majorarea prețurilor la carburanți înregistrată în ultimele zile reflectă reacția burselor internaționale la cererea tot mai mare din partea pieței ucrainene și discuțiile intense din interiorul Uniunii Europene privind planurile de refuz total, până la sfârșitul anului curent, asupra importurilor de țiței și produse derivate din Federația Rusă.

CNAS atenționează despre necesitatea utilizării noii versiuni a Clasificatorului Ocupaţiilor

Administraţiile publice centrale şi locale, întreprinderile, organizaţiile şi instituţiile, indiferent de tipul de proprietate şi forma de organizare juridică, sunt atenționate să țină cont de nouă versiune a Clasificatorului Ocupaţiilor din Republica Moldova la completarea documentelor oficiale, ori de câte ori se cere indicarea ocupaţiei. Același lucru este valabil și pentru alte persoane juridice şi fizice care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul Republicii Moldova, precizează un comunicat de presă al Casei Naționale de Asigurări Sociale, citat de IPN.

Clasificatorul Ocupaţiilor din Republica Moldova este utilizat de către entităţile economice la completarea tabelului numărul doi al Dării de seamă a Indicelui Plăților de Consum 21. Versiunea nouă a Clasificatorului (aprobată prin Ordinul ministrului muncii și protecției sociale numărul 11 din 12 noiembrie 2021) urmează a fi utilizată în raportare de către entităţile economice începând cu 1 iunie la prezentarea Dărilor de seamă Indicelui Plăților de Consum 21 pentru luna mai 2022.

Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric

Societatea pe acțiuni „Energocom” a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu compania ucraineană Ukrhidroenergo, conform prevederilor dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 29 aprilie. Operatorul ucrainean va începe livrările din data de 12 mai. „Conform condițiilor contractuale, la solicitarea părții ucrainene, prețul de achiziție pentru acest contract este un secret comercial și nu poate fi divulgat, dar pot confirma ca este un preț mai mic decât ofertele parvenite la licitația precedentă”, a spus Vladimir Sadovoi, director general interimar al „Energocom”, citat într-un comunicat de presă al
Agenției Proprietății Publice.

JOI, 12 mai

Vot final pentru declararea utilității publice a liniei aeriene Vulcănești-Chișinău

Deputații au votat în lectură finală proiectul care prevede declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești. Proiectul, prevăzut în Strategia Energetică a Republicii Moldova până în anul 2030, stabilește mecanismul de soluționare a reclamațiilor privind asigurarea și monitorizarea impactului de mediu și social al lucrărilor planificate. Guvernul va lansa procedura de achiziție a terenurilor necesare și va aloca resurse financiare în vederea elaborării și implementării Planului de acțiuni privind strămutarea și compensarea daunelor pentru exproprierea permanentă și temporară a acestora.

Andrei Spînu: Tariful la lumină în facturi pentru luna mai rămâne neschimbat

Prețul mediu estimat al electricității pentru luna mai este de 66,7 dolari/MWh, iar tariful în facturi rămâne neschimbat, precizează vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale. 70% din electricitate vine de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – de la Ukrhidroenergo (Ucraina). „Moldova trebuie să își diversifice sursele de aprovizionare cu resurse energetice. Din păcate, perioada prin care trecem face ca acest proces să fie complicat și plin de incertitudine. Ieri, Energocom a anunțat despre semnarea unui contract pentru livrarea a 30% din consumul de energie electrică de la o companie din Ucraina”, a comunicat Andrei Spînu. Autoritățile poartă în continuare discuții pentru a identifica cel mai bun preț al electricității pentru lunile următoare. Societatea pe acțiuni „Energocom” a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu compania ucraineană Ukrhidroenergo, conform prevederilor dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 29 aprilie. Operatorul ucrainean va începe livrările din data de 12 mai. La sfârșitul lunii aprilie, „Energocom”, în baza negocierilor directe, a semnat un contract de achiziție cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, la prețul de 59,5 dolari/ MWh. MGRES și-a asumat să asigure 70% din necesarul de energie electrică pentru luna mai.

Consumatorii, îndemnați să achite în avans pentru gazele naturale

Consumatorii sunt îndemnați să achite în avans pentru gazele naturale. SA „Moldovagaz” precizează că acest fapt îi va permite să-și execute obligațiunile financiare contractuale față de furnizorul extern și astfel să fie asigurată furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale în Republica Moldova. Compania menționează că obligațiile contractuale presupun achitarea integrală, până la data de 20 a lunii de gestiune, a contravalorii gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din valoarea gazelor naturale contractate pentru luna curentă. Detalii despre modalitățile de achitare a facturilor pentru gazele naturale pot fi accesate pe pagina web a furnizorului.

ACC: Agenții economici care deversează ape uzate vor fi verificați non-stop

SA ,,Apă-Canal Chișinău” anunță că agenții economici care deversează ape uzate în rețeaua publică de canalizare vor fi verificați non-stop. Furnizorul și-a fixat ca obiectiv major să reducă deversările cu depășirea concentrațiilor maxime admisibile. Or, acest fapt duce la poluarea apei și a mediului. În contextul în care se înregistrează temperaturi caniculare și urmează perioada estivală, acțiunile de control se vor intensifica. Aceste se vor desfășura atât în perioada orelor de lucru, cât și pe timpul nopții. Potrivit prevederilor legale, agenții economici trebuie să dispună de stații de pre-epurare sau să întreprindă masurile necesare conform legislației, în caz contrar riscă să fie deconectați de la sistemul de servicii cu apă și canalizare.

BNM: FMI salută măsurile întreprinse de BNM pentru a face față creșterii inflației

Directorii executivi ai Fondului Monetar Internațional au salutat măsurile de politici întreprinse de Banca Națională a Moldovei pentru a face față creșterii inflației. BNM precizează că declarațiile se conțin în decizia Consiliului de directori executivi FMI care au finalizat evaluarea ad-hoc a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) pentru Republica Moldova. FMI a apreciat consolidarea supravegherii sectorului financiar și reziliența acestuia, în pofida presiunilor temporare asupra lichidității din piață. Directorii executivi au subliniat importanța ajustării măsurilor de înăsprire a politicii monetare pentru realizarea echilibrului dintre obiectivul asigurării stabilității financiare și cel al creșterii economice.

FMI a aprobat majorarea volumului total de finanțare și redistribuirea tranșelor

Mijloacele acordate în baza programului susținut prin mecanismele de finanțare ECF/EFF ale FMI îi vor permite Republicii Moldova să facă față provocărilor legate de războiul din Ucraina și vor cataliza acordarea finanțării suplimentare din surse externe. De asemenea, vor proteja coeziunea socială prin acordarea suportului din partea bugetului pentru categoriile cele mai vulnerabile și vor impulsiona în continuare reformele de importanță crucială. Potrivit FMI, debursarea imediată a 144,81 milioane de dolari SUA va ajuta Moldova să-și acopere cheltuielile urgente legate de finanțarea balanței de plăți în contextul războiului din Ucraina.Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional a finalizat evaluarea ad-hoc a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă pentru Republica Moldova și a aprobat majorarea volumului total de finanțare, precum și redistribuirea tranșelor.

VINERI, 13 mai

Andrei Spînu: Dacă va fi sistat tranzitul prin Ucraina, Moldova nu va rămâne fără gaz

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, se arată convins că Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale, în eventualitatea în care va fi sistat tranzitul prin Ucraina. Declarația are loc după ce Kievul a sistat în proporție de 1/3 tranzitul gazelor rusești spre Europa. De asemenea, Andrei Spînu spune că dacă Gazprom va decide să rezilieze contractul de achiziție și să nu mai livreze gaze naturale Republicii Moldova, Chișinăul va procura gaz de pe piața internațională. În luna mai Republica Moldova procură 70% din totalul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar deficitul de 30% este procurat de la compania Ukrhidroenergo (Ucraina). Deși Energorom a anunțat că prețul de achiziție este secret comercial, vicepremierul Andrei Spînu a făcut public prețul mediu de achiziție pentru luna mai, fiind vorba despre 66,7 dolari. Andrei Spînu dă asigurări că tarifele la energia electrică pentru consumatorii finali, deocamdată, rămân neschimbate.

BizRadar – o platformă pentru conexiunea antreprenorilor cu autoritățile statului


Situațiile de criză forțează Guvernul să introducă rapid noi reguli pentru mediul de afaceri. Aceste cerințe se schimbă în funcție de evoluția crizelor și deseori nu reușesc să fie consultate cu comunitatea de afaceri înainte să fie aprobate. Din cauza diverselor restricții, frecvența întâlnirilor dintre Guvern și comunitatea de afaceri pe tema reformelor în reglementarea de afaceri a scăzut. Ca și alternativă, a fost concepută Aplicația comunității virtuale de afaceri BizRadar – o platformă care permite conexiunea antreprenorilor cu autoritățile statului, a precizat Ion Lupan, șeful secretariatului Consiliului Economic de pe lângă premierul Republicii Moldova. Aplicația are patru module: știri economice, sondaje, raportarea abuzurilor, evaluarea instituțiilor statului. Aplicația are menirea să informeze comunitatea de afaceri despre anumite reforme, modificări legislative, să colecteze feedback din partea agenților economici cu privire la aceste modificări, să identifice provocările cu care se confruntă businessul și să informeze autoritățile competente despre acest lucru, să implice comunitatea de afaceri în îmbunătățirea cadrului de reglementare și a calității interacțiunii business-autorități de stat.

Inflația este în creștere și se cer măsuri restrictive de politică monetară, guvernator BNM

„În primul rând, toate economiile se confruntă cu inflație în creștere ca urmare a crizei pandemice și a războiului din țara vecină, Ucraina. Inflația crește chiar și în economiile avansate. Sunt tot mai puțini dintre cei care cred că inflația are un caracter tranzitoriu. Băncile centrale sunt puse în situația de a înăspri politica monetară. De rând cu celelalte bănci, Banca Națională a Moldovei prin restricționarea politicii monetare urmărește să atenueze efectele șocurilor inflaționiste și să asigure stabilitatea financiară”, a declarat Octavian Armașu într-o conferință de presă.

Octavian Armașu a menționat că în primul trimestru al anului curent rata anuală a inflației a continuat traiectoria ascendentă începută în anul 2021 cu un ritm mai pronunțat decât s-a anticipat. Aceasta s-a majorat de la 13,9% în luna decembrie 2021 până la 22,2% în luna martie 2022. Ca rezultat, în trimestrul întâi, similar perioadei precedente, aceasta s-a plasat peste limita superioară a intervalului de 5% ±1,5 puncte procentuale. Totodată, rata medie anuală a inflației în trimestrul  al IV-lea 2021 a constituit 19,1%, fiind cu 7,4 puncte procentuale superioară celei din trimestrul precedent.

SÂMBĂTĂ, 14 mai

Dumitru Alaiba, dezlănțuit la adresa lui Ceban: Bugetul de stat nu-i sac fără fund! Să facă reforme!

Președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, critică dur intenția majorării tarifelor pentru călătoria cu transportul public în Chișinău și dă de înțeles că autoritățile centrale nu vor oferi municipalității bani pentru subvenționarea Regiei Transport Electric (RTEC). Alaiba a criticat activitatea primarului general, menționând că edilul este incapabil să realizeze reforme care ar asigura buna funcționare a RTEC, iar pasarea cheltuielilor pe seama cetățenilor rămâne cea mai simplă soluție. Dumitru Alaiba califică drept total ineficientă activitatea primarului Chișinăului și spune că necesitatea majorării tarifelor la călătoriile cu transportul public a fost generată de incompetența edilului de a realiza reforme pe interiorul RTEC.

Municipalitatea a propus un tarif de referință de 6 lei pentru călătoria cu transportul public, valabil atât pentru călătoria cu troleibuzul, cât și cu autobuzul, în capitală și în suburbii. Ultima oară, tarifele pentru călătoria cu transportul public în Chișinău au fost modificate în anul 2009.

Vadim Ceban: În perioada de vară tariful ar trebui să fie de 21 de lei

Moldovagaz ar putea solicita Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifului la gazele naturale până la 21 de lei pentru un metru cub. Președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz spune că pentru a reduce povara asupra cetățenilor, va fi propusă formula aplicării unui tarif estival și a unui tarif specific perioadei de iarnă. Vadim Ceban spune că în perioada caldă a anului, când consumul cetățenilor este redus, tariful ar trebui să fie mai mare. Președintele Moldovagaz spune că în condițiile actuale se impune o majorare a tarifului la gazele naturale, întrucât prețul de achiziție s-a dublat. Vadim Ceban spune că o majorare a tarifului ar fi oportună în lunile de vară, atunci când cetățenii consumă volume mici de gaze naturale.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.