Publicul tele-radioascultător solicită soluţionarea conflictului legat de „Antena C” şi „Euro TV Chişinău”
Un grup de 27 consumatori ai programelor postului de radio „Antena C” şi ai postului de televiziune „Euro TV Chişinău” cere Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) să le apere drepturile încălcate prin deciziile Consiliului municipal Chişinău de lichidare a acestor posturi prin vânzare. Într-o adresare a acestora, citată de Info-Prim Neo, se arată că deciziile CMC sunt „adoptate cu slugărnicie şi în afara oricăror norme juridice la recomandarea CCA”.
Potrivit sursei citate, cele două posturi se bucură de popularitate în rândurile ascultătorilor şi telespectatorilor din municipiu şi chiar din întreaga republică. Posturile menţionate au fost fondate cu sursele bugetului municipal, iar printre alte informaţii importante pe care le difuzau se vorbea şi despre modul de gestionare a tuturor banilor publici. Începând cu 16 decembrie 2006, „Antena C” nu mai emite prin eter, iar „Euro TV Chişinău” nu mai prezintă actualitatea evenimentelor sociale, economice, politice ale capitalei, se mai spune în document.
Semnatarii consideră acest lucru drept o încălcare gravă a drepturilor lor constituţionale, comisă în mod intenţionat anume la sfârşit de an, când autorităţile publice municipale trebuie să-şi dea darea de seamă despre activitatea pentru 2006 şi să aprobe bugetul pentru anul următor. Intenţionat, deoarece autorităţilor nu le convine să se cunoască în amănunte modul de cheltuire a banilor, iar societatea civilă să intervină în „planurile” lor coordonate cu „conducerea de vârf”. Mai mult ca atât, în opinia reclamanţilor, o astfel de politică va avea urmări grave şi va fi sancţionată de societatea civilă, încât la alegerile locale din primăvară, capitala R. Moldova ar putea rămâne nu numai fără primar ales, dar şi fără consiliu municipal, susţin semnatarii.
Prin această adresare, „cu valoare de recurs graţios”, solicitanţii cer soluţionarea acestui conflict pe cale amiabilă şi readucerea posturilor menţionate în casele chişinăuienilor în formula existentă anterior, poate chiar mai performantă.
În caz de refuz, reprezentanţii publicului tele-radioascultător îşi rezervă dreptul de a ataca în instanţa de judecată, dar până atunci vor întreprinde acţiuni de protest în susţinerea celor două posturi municipale.