Proiectul MOLICO, pe ultima sută de metri
Mecanismele de prevenire şi combatere a fenomenului spălării banilor, implementate în RM corespund standardelor internaţionale, a apreciat expertul european Oleksiy Feshchenko în cadrul unui seminar organizat de Comisia Naţională a Pieţei Financiare, în cooperare cu proiectul comun al Comisiei Europene şi Consiliului Europei împotriva corupţiei, spălării banilor şi finanţării terorismului în RM (MOLICO), transmite Info-Prim Neo.
Feshchenko a spus că pe parcursul celor trei ani de implementare a acestui proiect, Moldova a ratificat Convenţia de la Varşovia a CoE privind prevenirea şi combaterea spălării banilor. În acest răstimp a fost aprobată o nouă redacţie a Legii privind spălarea banilor, precum şi o serie de reglementări ce se referă la modalităţile de monitorizare a fenomenului de către cele 13 entităţi care sunt obligate, conform legislaţiei în vigoare, să evalueze riscurile şi să raporteze tranzacţiile suspecte.
Acesta este unul din ultimele seminare de instruire, organizate în cadrul proiectului MOLICO şi a luat în dezbatere aspectele de prevenire şi combatere a fenomenului spălării banilor în domeniul asigurărilor. Expertul european a dat notă pozitivă faptului că toate societăţile de asigurare din RM implementează programe proprii anti-spălare a banilor.
Aurelia Doina, vicepreşedintele CNPF, a precizat că în colaborare cu CCCEC, instituţia a efectuat recent evaluarea riscului în domeniul spălării banilor a participanţilor profesionişti la piaţa asigurărilor. Rezultatele au arătat că societăţile de asigurări dispun de 79 de specialişti cu pregătire în domeniu. Însă, e nevoie de instruiri continue.
Adrian Corcimari, de la CCCEC, a menţionat că în anul 2007 cele 13 entităţi raportoare au semnalat 148 de tranzacţii suspecte, în 2008 – 245. Din cele 245 de tranzacţii raportate în 2008, în 10 cazuri au fost constate încercări de spălare a banilor. Lucrurile sunt monitorizate şi în continuare, depistarea elementului criminal fiind un obiectiv complicat.
În privinţa companiilor de asigurări, Corcimari a specificat că 7 dintre acestea au fost sancţionate administrativ.
În prezent se pregăteşte un proiect de modificări la Codul civil, în care se propune aplicarea pentru asemenea încălcări şi a pedepselor penale. De asemenea, se analizează posibilitatea de a extinde numărul entităţilor obligate să prezinte rapoarte privind tranzacţiile ce prezintă risc de spălare a banilor. De exemplu în domeniul asigurărilor, nu doar asiguratorii să aibă o atare obligaţie, ci şi brokerii de asigurare.
Proiectul MOLICO a fost lansat în RM la 1 august 2006 şi finalizează în curând. Costul acestuia este de 3,5mln euro.